måndag 29 mars 2010

Upphandling

Idag kan vi i VLT läsa om en upphandling i Hallstahammar som måste göras om. Det handlar om konsulttjänster inom bygg- och anläggningsområdet och ett underlag som enligt anmälaren varit otydligt gällande kompetensen på en "administrativ tjänst".


Jag tycker att upphandling är bra - det är dessutom en lag (LOU) som kommunen måste följa.
58 upphandlingar har gjorts sedan vår nye upphandlare anställdes. En upphandling ledde till högre kostnader - övriga har gett kommunen en besparing. Det är fantastiskt bra och jag tycker givetvis att vi ska fortsätta att utveckla upphandlingen i Hallstahammar.

4 kommentarer:

  1. Ja, självklart ska vi göra det. Och i ännu större omfattning än i dag. Och bra att kommunen får påpekande, bara att suga åt sig och lära sig så att upphandlingarna blir ännu mer effektiva och sparar mer pengar som kan användas till kärnverksamheterna.

    SvaraRadera
  2. Mitt intryck av offentlig upphandling är att det ibland går till absurdum av jagandet efter kronor. Det finns ingen parameter "samhällsnytta" eller "kollektiv vinst", eller för den delen eget tänkande.

    Kul om man som företag vinner, tråkigt om man som företag förlorar + betalar skatt i kommunen man bor i...

    Gillar inte.

    SvaraRadera
  3. Man kan inte gilla allt, men eftersom det är en lag är det bara att gilla läget. Lokala företagare kan ibland konkurrera i upphandlingar men inte alltid. När det gäller konkurrensutsättning och LOV- lagen om valfrihet och tjänstesektorn har däremot de lokala utförarna lättare att "vinna". Men kommunen kan göra det lättare för de lokala genom utbildning, delade upphandlingar osv. Jag ser bara möjligheter! Bra möjligheter både för kommunen och företagare på orten.

    SvaraRadera
  4. OK, jag ska vara mer specifik... Där jag bor, (Motala) vann ett företag upphandlingen för mat till de äldre i en stad 20 mil bort.

    Så, varje dag, varannan dag eller varje vecka, minns inte vilket, får maten till de äldre resa 20 mil... och sen ska transportbilen hem också.

    Det är bara att räkna, 1,5 liter bränsle per mil... En resa = 60 liter bränsle. Plus arbetstillfällen som inte genererar skatteinkomster och konsumtion i den egna kommunen...

    Man kanske ska skita i Earth Hour också...? För ärligt talat, vem bryr sig...? Lite lampor gör ju ingen skillnad...

    Bättre då att byta till LED och lågenergi-TV som EU inför i rask takt. Det blir ju motsvarande Earth Week och det gör skillnad.

    Heja EU!! :-)

    / jakob

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...