måndag 15 mars 2010

RUT i Agenda


Igår debatterade Jan Björklund RUT med Vanja Lundby Wedin i Agenda. Idag bemöter Ulf Lindberg, Almega i SvD den vad han kallar "Oseriösa uträkningen om Rut-avdraget " som genomförts av Råland Spånt.

Svart städning efterfrågas Inte som förut, drygt 11 000 människor har riktiga, sjukpennings-och pensionsgrundande Jobb inom branschen. Många har dessutom gått direkt från arbetslöshet till arbete. Det handlar om jobb!

Vanligt folk Som Inte Hinner med heltidsarbete, barn och dessutom städning eller annat hushållsarbete får avlastning. RUT är en möjlighet Att göra livet lite lättare att få ihop.

Dessutom betalar sig Skattesubventionen för samhället. Vad kan Vara fel med det? Vad är fel med kvinnligt småföretagande? Jag förstår inte hur S och V tänker. Rör inte RUT!

13 kommentarer:

  1. Det är alltså inte okej med bidrag till människor som behöver det, men det är okej till företag och rika människor som inte behöver det? Egoismen har fått ett rejält grepp om det här landet.

    SvaraRadera
  2. Summeringen av det du framför här är alltså att svenska folket ska subventionera din städning med mera så att du kan hoppa runt på din häst och ha roligare? Det hade du inte råd med innan alltså?

    Det går bra att betala när andra betalar kalaset delvis åt dig, men det gick inte bra, trots att du hade råd, när du alltså skulle stå för det hela själv? Trots att det är ditt eget val om du vill ha rent eller ha kul med något annat.
    Men människor som inte har något val och som behöver bidrag och offentliga tjänster, de är parasiter på samhället. De är sådana som bara kostar samhället pengar.

    Hyckleri är vad den här bloggen står för. Sorgligt.

    SvaraRadera
  3. Summeringen av det du framför här är alltså att svenska folket ska subventionera din städning med mera så att du kan hoppa runt på din häst och ha roligare? Det hade du inte råd med innan alltså?

    Det går bra att betala när andra betalar kalaset delvis åt dig, men det gick inte bra, trots att du hade råd, när du alltså skulle stå för det hela själv? Trots att det är ditt eget val om du vill ha rent eller ha kul med något annat.
    Men människor som inte har något val och som behöver bidrag och offentliga tjänster, de är parasiter på samhället. De är sådana som bara kostar samhället pengar.

    Hyckleri är vad den här bloggen står för. Sorgligt.

    SvaraRadera
  4. Tycker det är synd att du är anonym och inte vill står för det du skriver.
    Eftersom jag inte rider längre hoppar jag inte runt på någon häst på fritiden.
    Jag engagerar mig politiskt för att göra skillnad i vardagen. Jag gillar hushållsnära tjänster. RUT har skapat arbeten och skattesubventionen lönar sig.
    Hyckleriet står andra för. Jag tittar på konkreta fakta. RUT skapar jobb och är bra för Sverige.

    SvaraRadera
  5. Det spelar väl för fasens inte någon roll om man är anonym eller inte. Jag är inte intresserad av "fame and glory" för det jag skriver.
    Det är innebörden i informationen som borde vara det viktiga, eller hur.
    Koncentrera dig på att slipa läsförståelsen och inte på vem som skrivit det hela och någon konstruktivt kommer av det. Det är din blogg. Det är du som siktar mot höjderna. Det är ditt initiativ från början att ta dig an det här.

    Skillnad i vardagen för vem? Dig själv eller gänget du tillhör för tillfället?

    Det är lätt att bli blind i sin livssituation. Du sitter där på en inkomst/förmögenhet samt förmåner vilket majoriteten av svenskarna inte har. Du kan väl förklara för folk som subventionerar RUT-bidraget via skatt hur de kan ha råd att anlita hushållsnära tjänster med en lön på 16 000- 23 000. De betalar kalaset de inte får tillgång till, trots det är de som behöver det verkligen.

    RUT skapar förmåner för de som redan har det bra. Och man bör märka väl att samtliga av de företag och anställda råkar vara utländsk arbetskraft i stor omfattning därtill. Och det vet alla vad det innebär vad gäller vilka det skapar jobb för.

    Det är som nystartsbidragen. Har en sambo här vilket inte fått 3 jobb, trots att företagen fått detta bidrag. Det har slutat på samma vis med ursäkter att de inte vågar anställa, inte rätt läge, känns inte rätt med mera. Har 2 andra vänner vilket nu råkat ut för det nästan samtidigt. Fina bidrag för företagare, igen, vilket inte skapade några jobb, men kostat skattebetalarna massa pengar har det.

    Det blir väl som det här med 133 miljader skattefusk om året. Man kommer väl inte ta tag i att kräva tillbaka dessa företag på pengarna de fått i bidrag trots att de inte uppfyllt sin del av avtalet mot AF och vidare staten = skattebetalarna.

    Och om du menar seriöst på att du engeagerar dig politiskt för att göra skillnad. Då är det dags att sätta sig in vad det är du egentligen läser.

    Vidare kan vi prata om sådant som att Almegachefen kandiderade ju själv för Folkpartiet.

    SCB:s siffror visar att endast 107 personer av de 81.000 som nyttjar städavdraget är ensamståendeföräldrar med låg inkomst - en grupp som sades vara prioriterad för reformen.

    Folkpartiledaren Jan Björklund förklarar i SVT:s Agenda:
    ”Det är rätt självklart att det främst är de som har en högre inkomst som utnyttjar det här”.
    Frågan är - som LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin tog upp - varför de ensamstående föräldrarna med låg inkomst ändå ska vara med och betala kalaset.

    SvaraRadera
  6. Jag har aktiviterat mig politiskt för att jag vill påverka det samhälle jag lever i. Jag är liberal och tror på människans egen kraft. Jag är socialliberal för att jag också tror på att det ibland kan behövas ett skyddsnät och ett samhälle som tar hand om de som behöver det.

    Med skattepengar bidrar jag till detta. Men jag vill också vara med och påverka vad de skattepengarna används till.

    RUT skapar skillnad i vardagen för många men ger också många arbeta. Personer som gått från arbetslöshet till anställning. Det har visat sig att många som idag arbetar i branschen kommer från grupper som idag står långt ifrån arbetsmarknaden. Tack vare de hushållsnära tjänsterna har de nu ett arbete att gå till.

    Självklart har de med höga inkomster mer pengar att spendera. Men mätningarna kan göras på olika sätt och visar olika saker. Utvecklingen i branschen går framåt och skattesubventioneringen lönar sig för samhället.

    Det handlar för mig om jobb.

    Jag vet att mitt politiska engagemang gör skillnad och att det går att påverka. Du borde prova du med!

    SvaraRadera
  7. Läsvärt om höginkomsttagande sjuksköterskor -
    http://www.dn.se/ledare/signerat/agenda-sondagen-da-sjukskoterskor-blev-hoginkomsttagare-1.1061874

    SvaraRadera
  8. Problemet med RUT branchen är att den inte är konjunkturkänslig utan attitudkänslig.

    Det finns ingen poäng i att ge statliga stimulanser till en branch där behovet av tjänsterna är permanent.

    Av de 8,5 % av höginkomsttagarna som nyttjar RUT kan sägas att de har råd att betala vad det kostar men vill inte betala marknadspris.

    Så de folk som väljer att anlita tjänsten svart efter att RUT försvinner vill helt inte betala vad det kostar.

    Almega har inte mycket att komma med när det gäller basfakta. Deras uppskattning om hur många som kommer förlora jobbet ifall RUT försvinner baseras på en opinionsundersökning gjord av demoskop.

    Det är manipulerande att lyfta fram en siffra utan att redovisa felmarginalerna som är väldigt stora när man bara frågar 1000 personer.

    SvaraRadera
  9. Siffror och statistik är inte alltid helt lätta att tolka och det finns nästan alltid olika paramertar som inte redovisas. I Agenda blev tex sjuksköterskor höginkomsttagare. Det var det ingen i programmet som redovisade heller.

    Att RUT gett arbetstillfällen och att personer gått från arbetslöshet till vita arbeten kan man dock konstatera.

    Jag vill göra fler uppmärksamma på att man kan använda RUT. Även pensionärer kan använda sig av RUT men vet ofta inte om möjligheten.

    Folkpartiet vill utveckla RUT - läs gärna mitt tidigare inlägg om detta. Genom en utveckling kan ännu fler använda sig av avdraget och ännu fler gå från arbetslöshet till arbete.

    SvaraRadera
  10. "Jag vill göra fler uppmärksamma på att man kan använda RUT. Även pensionärer kan använda sig av RUT men vet ofta inte om möjligheten. "

    Och det vet du därför att...

    Det vet du inte. Men du kan alltid förfråga SCB att undersöka den saken. Mina 2 föräldrar till pensionärer vet om det. Men som du säger i meningen: "kan".
    Det gäller att ha ekonomi att kunna använda RUT. Det är inte ekonomiskt försvarbart för låg och medel "inkomstpensionärer" nämligen.

    Vidare är det rätt viktigt för människor på ålderns höst att känna att de klarar av saker och vara aktiva fortfarande. Att städa och rå om sitt hem är en viktig del.

    Jag pratade med mina föräldrar om det här idag och visade det du säger. Deras uttryck var i stil med att "någon" vill sko sig på fin lön efter nästa val med sitt larv.
    Vidare uttryckte de dessuotm att det är inte vidare intressant att relativt okända människor kommer och petar på det ena och andra från privata firmor med mera. Och man vet hur det är med sådan service. Ta bara en sådan sak som det här med privata familjeläkare och hur de missbrukat förtroendet med deras behandlingar vad gäller det ena och det andra. Och värre blir det. Sjukhuset undrade här sist varför min pappa inte kommit in med såret på foten som var infekterat och såg illa ut för 2-3 månader sedan redan. Därför att familjeläkaren inte ville skicka remiss för en sådan "liten sak" och skrev ut halva doser av antibiotika med mera enbart. Så blir det när privata företagens vinstintressen spelar roll i det hela.

    Det blir väl en halv toalett städat bara med RUT bakom toalettborsten.

    SvaraRadera
  11. Vad jag menar är att RUT kan vara billigare än hemtjänst och då bör de som nyttjar hemtjänst för ex städning få veta det.

    Jag menar också att de som får hjälp ska ha rätt att välja vem som kommer innanför deras tröskel.

    Om du tror att städhjälp är bättre bara för att den bedrivs i kommunal regi får du nog förklara - varför?

    Hälsa dina föräldrar att de också gärna får engagera sig politiskt om de vill vara med och påverka Hallstahammar efter valet. Förhoppningsvis röster de på ett alternativ de tror på i valet.

    Om du tror att hög lön är det som driver mig kan jag tala om att det är det inte. Men det socialdemokratiska kommunalrådet eller vänsterns företrädare på höga poster är säkert nöjda med sina löner idag. Varför skulle det vara sämre för mig om jag får det förtroendet efter valet?

    SvaraRadera
  12. Jag var bara tvungen att kommentera nu... Ni diskuterar pensionärer. Fråga dina pensionerade föräldrar vad de betalar för den kommunala hemtjänsten ifall de får städat och sen frågar du ifall de upplever att de gör ett bra jobb. Det finns enorma mängder pensionärer som gladeligen använder sig av RUT-tjänster privat bara för att få ett bättre jobb utfört och just för att det tack vare rut-avdraget blir billigare i många fall än att utnyttja kommunal hemtjänst. Du måst eju även bestämma dig för om problemet är att man inte ka få hjälp alls, eller om det är formen för hjälp till pensionärer som du inte gillar? För som du skriver nu så borde vi ju dra in den kommunala hemhjälpen också, eftersom du tycker att pensionärer inte vill ha folk i hemmet. Du kan inte använda ett faktum som argument i ena riktningen men sen utelämna det i nästa.

    Sen blir jag smått förbannad på att vi kan ha ett så insnöat sinne i det här landet (bevisligen så finns det ju en del såna, går ju att avgöra genom att lyssna till "anonym"). Rut-avdraget är ju till för att INTE just bara höginkomsttagare ska ha råd med städning och liknande. Dessutom handlar ju hela diskussionen om att vi får ett tillskott på arbetstillfällen för personer som tidigare varit arbetslösa. Slutresultatet blir ju att medelinkomsttagaren har råd att ta utgiften för städning och genom detta bidrar den i större mån ekonomiskt till att en arbetslös får det bättre. Som en bonus blir en tidigare svart branch vit.

    SvaraRadera
  13. Kunde inte skrivit det bättre själv. Bra inlägg Rikard!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...