tisdag 4 maj 2010

Hallstahammar klättrar blygsamt

Hallstahammar klättrar blygsamma 14 placeringar i årets företagarranking som idag lanserades av Svenskt Näringsliv. Plats 157 blev det i totalrankingen. För lite och för långsamt - tycker jag spontant.

Det intressanta är dock att analysera siffrorna bakom rankingen lite mer. Vad har vi för utvecklingsområden för att nå målet - en topprankad företagarkommun?

Tittar vi på attityder till företagande, en av grundstenarna för ett bra företagsklimat enligt Svenskt näringsliv stretar det rejält och här hittar vi också den rejälaste djupdykningen. Allmänhetens attityd till företagande har sjunkit med 136 placeringar (!) till en 230:e plats. De kommunala tjänstemännens attityd har också sjunkigt men med lite mindre, 45 placeringar till en 155:e plats. Vi politiker är däremot lite positivare i årets attityder + 9 placeringar men bara en 162:a plats. Däremot har både medias (VLT?) och skolans (-85 till en 234:e plats) attityder sjunkit.

Inte en så bra summering om just attityden till företagande är avgörande.

Glädjande är dock att servicen till företagare ökat, konkurrensen från kommunal verksamhet - minskat och tillgången till tele och IT nätet förbättrats.

Och tittar man på när företagarna bedömer kommunens totala företagsklimat har man nu nått upp till placering 111. På fyra år har kommunen avancerat 123 placeringar - jättebra men är det nog?


Nej, givetvis inte! Vi har som mål att Hallstahammar ska vara en topprankad företagskommun och då räcker det inte att klättra ynka 14 placeringar i den totala rankingen. Alliansen i Hallstahammar älskar ju företag - kan inte du starta ett? Då skulle vi klättra lite till på nyföretagarfronten...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...