tisdag 4 maj 2010

Budgeten

Smakar det så kostar det - skriver VLT´s ledare idag och konstaterar att "det går inte att höja skatterna med 15-18 miljarder utan att det märks". Och precis så är det ju.

De rödgrönas förslag på höjd a-kassa, sjukersättning och lägre a-kasseavgift måste finansieras. Det kommer att göras med höjd koldioxidskatt, ny kilometerskatt, någon slags skatt på förmögenhet, höjda inkomstskatter, höjd fastighetsskatt, slopad sänkning av arbetsgivaravgiften för att anställa unga osv osv...

Vem drabbas av det? Som låg och medelinkomsttagare kan man vid ett första intryck tycka att det inte är så stor skillnad. Att betala 140:- mer i skatt/månad om man tjänar 25 000kr/månad känns ju inte så mycket och nej det kanske det inte är men...

De andra skatterna vem ska betala dem? "Någonannan hemlig person ute i skogen" som Fredrik Reinfeldt sa igår eller ? Givetvis kommer vi alla få vara med att betala.

Jag erkänner - jag tittade på TV i går också. Ville ju inte missa budgetdebatten mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt. Tycker dock inte att det var någon lysande uppvisning i retorik men intressant var det och det ger en försmak av den kommande valrörelsen.

En intressant sak är att Mona Sahlin anger att de rödgröna sätter jobben först. Svenskt Näringsliv är kritiskt och jag undrar hur mer bidrag kan ge mer arbeten.

Läs också: hur jobben först blev jobben sist, Kalkylen går inte ihop

5 kommentarer:

 1. Svenskt näringsliv är lika kritiska till regeringens avsaknad av politik för småföretagarna... men det glömde du väl att nämna?

  Att de rödgröna sedan värnar om den svenska trygghetsmodellen som socialdemokraterna en gång i tiden har varit med och byggt upp, som om att det skulle vara någonting dåligt är ju bara nånsens.
  Reinfeldt kritiserar Mona S för att deras politik bygger på mer bidrag för dom som inte jobbar och mindre till dom som jobbar. Till alla er som fortfarande inte har begripit vad skillnaden är mellan bidrag och försäkring så kommer här en enkel förklaring:

  1: Socialbidrag och bostadsbidrag ÄR bidrag. A-kassan, pension och sjukförsäkring är INTE bidrag.

  2: A-kassan är en omställningsFÖRSÄKRING som man får när man är arbetslös under en viss tid medans man söker nytt jobb. Denna försäkring ska vara tillräckligt hög så att man som arbetslös inte ska behöva sälja sin lägenhet, bil, fritidshus mm. under den tiden som man söker efter ett nytt jobb. Det är därför den heter omställningsförsäkring.

  3: Sjukförsäkringen ska vara tillräckligt hög, precis som med A-kassan, så att man inte är tvungen att sälja hus och hem bara för att man har oturen att bli sjuk. Sjukförsäkringen ska vara individanpassad på ett sådant sett att man får hjälp och stöd för att på bästa sätt rehabiliteras så att man kan återgå till sitt ordinarie arbete i 1:a hand. Detta existerar INTE idag, den som påstår det ser inte/vet inte hur verkligheten fungerar idag.

  Dom rödgröna HAR höjt ETT bidrag. Det är bostadsbidraget för dom fattigaste pensionärerna och för studenter. Om det är rätt eller fel låter jag andra bedömma...

  Dom rödgröna höjer skatten på bensin och disel samt inför en kilometerskatt för att påskynda klimatomställningen. Det är dags att börja ta ansvar för miljön i både ord och handling, det måste vara slutsnackat om att vi påverkar miljön men inte gör någonting åt det.
  Personligen hade jag sett att man satsade än mer på järnvägen. Vi måste öka kapaciteten i dagens järnvägsnät med 300 % för att klara av att ställa om till en mer miljövänlig transport av såväl gods som människor.

  SvaraRadera
 2. Hej Kenneth - tack för förklaringen men vi har olika definitioner i bidrags/omställnings/försäkrings frågan.

  Att satsa på klimatsmatra färdmedel ska vi göra men vi ska också satsa på energikällor som är klimatsmarta. Rysk gas är inte speciellt klimatsmart...

  SvaraRadera
 3. Det är alliansen som för en bidragspolitik. Under deras tid vid makten har socialbidragen ökat i mer än 90 % av landets kommuner enligt socialstyrelsen. Givetvis beror det delvis på att man utförsäkrat en massa människor från sjukförsäkringen som ju är en försäkring (som Kenneth sa) och inte ett bidrag. Ni borgare driver alltså folk till bidrag istället för arbete!

  SvaraRadera
 4. Men antalet förtidspensionärer har minskat. Fast det kanske inte räknas?

  Och att vi har haft en lågkonjunktur som vi tack vare en Alliansregering klarat väldigt bra räknas inte heller?

  Tom någon gammal sosse har jag för mig uttryckte glädje över det i vintras. Vem var det? K-O Feldt?

  Vi ser olika på det här och det är väl mycket det höstens val kommer att handla om. Jobben, skatterna och bidragen/föräkringen/omställningen. Det blir en lång och spännande valrörelse! Vi lär höras igen!

  Ha en underbar onsdag!

  SvaraRadera
 5. "vi har olika definitioner i bidrags/omställnings/försäkrings frågan"

  Det är inte förvånande, men intresant. Kan du vidareutveckla det är du snäll? Hur lyder din definition?

  Angående klimatsmarta energikällor, så länge vi använder bensin och disel i våra bilar så är det INTE ett klimat smart alternativ.

  Om regeringen lade ner lika mycket tid och resurser till att jaga sjuka människor, på att jaga svartjobb istället så hade vi haft möjlighet att satsa mer på järnvägen/välfärden/forskning osv. Över 66 miljarder förlorar staten på svartarbet. Tyvärr så har inget parti något större intresse av att jaga dessa pengar vilket är jävligt knas... men att jaga sjuka går minsan bra.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...