onsdag 4 augusti 2010

Skolk ska synas i betyget

Javisst ska skolk synas i betyget. Att gå i skolan ska löna sig, precis som det ska löna sig att arbeta. Igår presenterade Jan Björklund Alliansens förslag på att skolk fom hösten 2011 ska synas i betyget.

Statistiken kring frånvaron eller skolket i skolan är lite haltande men helt klart är att många elever ogiltigt uteblir från lektioner i skolan. Det är tom så att det saknas en elev per lektion pga ogiltig frånvaro.

I Hallstahammar har vi stora problem med skolk och problemet har ökat de senaste åren. Statistik från SCB visar att 5% av eleverna i Halstahammar skolkar från gymnasiet så mycket att de ffått sitt studiebidrag indraget.

Det gör att Hallsta skolkar mest i länet. Men det är inte bar apå gymnaiset Hallstahammar har problem med skolk, även i grundskolan finns problemet på våra skolor. Jag tycker själv att det är bra att frågan om skolk lyfts. Vill vi förbättra skolresultaten i Hallstahammar så är ju första åtgärden att se till att eleverna är på lektionerna och inte någon annanstanns.

Läs vad fler Folkpartister skriver om skolk och betyg: Christer, Helene, Mathias, Carina

8 kommentarer:

  1. Jag tänker på alla ungdomar som vaknar på morgonen och har ont i mage för kommande skoldag. De gå till skolan och genomlider dagens lektioner och det mesta av vad som sägs är ovan för deras huvuden. På rasten utsätts dessa elever för en subtil mobbing som ingen vuxen i omgivningen märker. Nu skall dessa elever få ytterligare ett straff av Jan Björklund. Dessa elever skall piskas till att närvara i den ångest bastu som vi vuxna har inrättat.

    Rufus

    SvaraRadera
  2. Hej Rufus
    I Sverige har vio skolplikt. Det innebär att man ska gå i skolan. Givetvis måste skolan och fräldrar se problem som finns i skolan. Mobbning tex ska tas på största allvar och du kan gärna läsa lite om vad jag skrivit på denna blogg tidigare om just det.
    Jag ser inte frånvaro i betyget som ett straff. Jag ser det som ett sätt att synliggöra problemen för att de sedan ska följas upp och kunna undvikas/förbättras.
    Inge nelev ska behöva ha ont i magen av att gå till skolan på det sätt som du beskriver.
    //Anna

    SvaraRadera
  3. Jag tycker det här förslaget är precis som allting annat hur det är att kringå problemet. Skolk har funnits i alla år, att lagstifta och skriva skolk i betyget leder inte till ett dugg, Bättre är att fråga sig hur det kommer sig att det skolkas, kan det bero på fattigdomen i vårat land eller att skolan inte klarar sin uppgift att motivera till lärandet eller!?

    SvaraRadera
  4. MDAM - Jag tycker förslaget är ett sätt att tydliggöra problemet i stället för att kringå detsamma. Vi behöver påvisa problemen och sedan precis som du efterlyser fråga oss - vad är problemet och varför uppstår skolket. Men tydliggör vi det inte följs det inte upp och åtgärderna uteblir. I Hallstahammar tex har vi problem med kunskapsresultaten och det kanske inte är så konstigt när vi samtidigt ser att vi dessutom har hög frekvens av olovlig frånvaro, eller hur?!

    SvaraRadera
  5. Ren flax att jag såg att du besvarat mitt inlägg här...Vinka gärna till mej på min sida så jag för vetskap om det. ;)

    För mej är förslaget så urbota dumt så det går att jämföra med den tomma mjölkpaketet i kylen, Lika illa som att kommunerna och politiker uttalar sig om att försörjningstödet till människor har minskat,Hemlösheten ökar kan det i båda fallen bero på att man lägger resurserna fel och belastar barnet i båda fallen, det ena med att det saknas penar till mat, i det andra för att barnets situation inte tas på allvar. Förbud och straff och snart har vi agan tillbaka. Sorry, eländet som är nu med en jämlikhet som har botten notering kan nog ligga till grund för mycket, Här kan konsekvenserna redan ses i andra fall är beslut som tas idag, visa sig bli helt ödesdigra om några timmar eller flera år. Exempel är väl den dödande utförsäkringen av sjuka. Tänk oxå på att var tredje hushåll lever under sin existens i Sverige. Skolk är verkligen hett och viktigt att bearbeta frågan är kanske vad det är som gör ett barn till skolkare!?

    SvaraRadera
  6. MDAM- Vi har lite olika sätt att se på det men en sak håller jag med dig om. Det är viktigt att ta reda på varför en elev skolkar.

    SvaraRadera
  7. Liberala Anna...Vd betyder egentligen liberal för dej? För mej står det för frihet och en tro på människan, i den här debatten en tro på vad det lilla barnet visar. För vad barnet säger och vad barnet gör kan vara skilda ting. Så är det mad vad vi väljer att se. Friheten ska vara utan förtryck och med en sådan här lagstiftning blir det ett påhopp som i längden skadar. konsekvensen av detta kan leda till kriminalitet drogmissbruk m.m. För vad som glöms bort är bekräftelsen att barnet verkligen blir sedd...motivation och bra förebilder behövs. Att lära sig läsa skriva räkna, nyttan av detta ska motiveras med möjligheterna till ett fantastiskt bra liv och en underbar framtid. Föräldrar - mamma - pappa som har ett förtroende för skolan att de gör sitt jobb och att de tar hand om deras ovärdeliga kärlek på bästa sätt får en stämpel på sig att de inte duger för deras barn skolkar det står ju i betyget. En sådan stämpel färgar sedan av sig på barnet som ges och ses som det omöjliga intelligensbefriade barnet. När makt utövas visas visas ingen förståelse för barnets subjektiva upplevelse utan risken blir att de ses som objekt. Det leder sedan till att lärandet blir en plikt som sker rutinmässigt utan helhetssyn.En kränkning av barnets autonomi och integritet kan skapa en stor känsla av att inte ses som mänsklig.

    Anna vad står liberalism för dej? Är det en splittring av maktmissbruk dolt bakom en gardin med idel leenden solar av guld och gröna skogar!?

    SvaraRadera
  8. Liberalism för mig är valfrihet - rätten att själv få välja hur jag vill leva mitt liv men det handlar också om personligt ansvar och frihet.
    Skolket handlar om att synliggöra problemet i den svenska skolan. Skolan ska ha fokus på kunskap och kunskapsresultaten ska öka men om inte eleverna ens är med på lektionerna....
    I Hallstahammar har vi mest skolk i hela länet, vi har låga kunskapsresultat men inte har vi uppe frågan om skolk speciellt ofta. Vi behöver tydligare uppföljningar och utvärderingar. Vi behöver analysera varför skolket finns och vi behöver sätta in åtgärder som i sin tur utvärderas. Syftet är att skapa en skola med fokus på kunskap. Flummskolan vill vi lämna bakom oss.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...