tisdag 27 april 2010

Överskott men av vad?

Igår hade vi kommunfullmäktige i Hallstahammar. Största punkten eller i alla fall den punkt som tog längst tid var givetvis det kommunala bokslutet för 2009. Åtta år med överskott, inte illa för lilla Hallstahammar Men vad består överskottet av och hur stort är det egentligen?

Om vi börjar med överskottets storlek. Hur stort är det? Ja, det beror på hur man räknar. Enkelt va? Det finns nämligen olika modeller och beroende på vad man vill visa använder man den ena eller den andra.

Rent konkret handlar det om vi räkna med eller utan tomträttsförsäljningen? Med så blir resultatet 3,44% och utan 0,71% (1,5% är målet över mandatperioden - det klaras inte utan tomträtternas intäkter).

Hur som helst så är det inget gigantiskt överskott och vi har inga miljoner som ligger i kassakistan och skvalpar. 2010 kommer i stället att bli tufft ekonomiskt år med ett anpassningsprogram på 20Mkr och 2011 ser riktigt knepigt ut.

Om vi tittar på överskottet då, vad består det av? Jo 80% av de 24/5Mkr (beroende på hur man räknade) består av poster av engångskaraktär. Överskottet har vi alltså fått inte genom egen kraft utan genom lyckliga omständigheter utifrån. 15Mkr i konjunkturstöd, 5Mkr genom en AFA försäkring, 1Mkr från SKL och så tomträtterna som gav en reavist på 19,6Mkr.

Vi kan inte fölita oss på en skänk från ovan varje år. Vi måste våga ta ett helhetsgrepp över den kommunala ekonomin och hitta nya vägar. Bugetarbetet för 2011 blir intressant!

1 kommentar:

  1. Ja tuffa tider väntar men med ökad ekonomisk insikt i alla partier bör det säkert gå att ro skutan i hamn även kommande år. Men då måste vi lyssna på varann "vi på dem" och "de på oss" och mejsla fram det som ger de bästa resultaten.
    Under fullmäktigemötet kände jag att mycket av politiken som förs har initierats av allianspartierna.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...