onsdag 7 april 2010

Liberalism

Måste bara tipsa om min kollega Runo´s blogg som på ett utmärkt sätt förklarar skillnaden mellan liberaler och socialister.

Ordet liberalism kommer från det katinska ordet liber som betyder "fri" . För mig är individens frihet viktig. Individens rätt att själv välja är för min grunden. Jag tror nämligen inte på att alla är lika eller vill ha det precis lika.

Men det är också viktigt med mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet. Ett fritt näringsliv kombinerat med en skattefinansierad välfärd i offentlig eller privat regi är andra viktiga delar.

Vill du veta mer? Läs bloggar om liberalism och Folkpartiet om liberalism.

2 kommentarer:

  1. "Jag tror nämligen inte på att alla är lika eller vill ha det precis lika."

    Det är bra om du är tydlig med detta, för det är många som har fått just detta uttrycket om bakfoten. Det är en viss skillnad på att alla är lika och att alla ska ha lika möjligheter.

    Det kan om inte alla som någon gång haft den tveksamma äran att besöka Arbetsförmedlingen intyga. Ungefär där går gränsen för att se de individuella möjligheter som skillnader medger! Där, i entrén till AF är alla lika helt plötsligt...

    Men kanske är det så, att kliva in på AF är samma sak som att kliva bort från verkligheten... För enligt många duktiga verkar det finnas oändligt mycket arbeten på AF, men alla som befunnit sig i verkligheten har av någon anledning en annan uppfattning om detta...

    Ja, ja... Lägg ner AF i sin nuvarande form så kanske det löser sig!! :-)

    / jakob

    SvaraRadera
  2. Besökte själv AF i Västervik 1993 och i Hallstahammar 1995 så jag kan inte riktigt uttala mig om hur det är att besöka dem idag.

    Har dock en partikollega som idag arbetar som jobbcoach på AF. Har bidragit med en bok om coaching som var riktigt bra som jag hoppas att han läst..

    Att alla inte är lika eller vill ha det lika är för mig självklart!

    En del vill lägga sin tid på familj, andra lägger massor med tid på sitt arbete, med att renovera sitt hus eller att titta på TV. Introverta laddar batterier i ensamhet eller med de närmaste medans de extroverta laddar i samvaro med andra, för att ta några exempel samt koppla till MBTI.

    Att vara lika, ha det lika eller att ha lika möjligheter är precis som du skriver en otrolig skillnad.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...