tisdag 6 april 2010

Fler har fått det bättre

Många gånger får jag höra att de som har det dåligt ställt får det sämre. Så är det inte - enligt Socialstyrelsens nya rapport har fler fått det bättre. Fler försörjer sig på arbete och inkomsterna har ökat för alla, lite mer för de med höga inkomster.

Expressens ledare sammanfattar det hela med fler rika och färre fattiga. Ledaren är klart läsvärd och nyanserar bilden kring ökade inkomstklyftor en hel del. Precis som ledaren skriver är inte problemet att det finns rika utan att det finns arbetslöshet och fattigdom.

Respekten för den enskilda människan är liberalismens utgångspunkt.
Genom politiken ska vi riva hinder och skapa förutsättningar – inte bestämma hur människor ska leva sina liv. Det personliga ansvaret kan aldrig ersättas av politiska beslut.

Vad vill jag ha sagt med det? Jo att det viktiga är att vi i politiken fortsätter att fokucera på att ännu fler ska kunna försörja sig på arbete men att det egna ansvaret alltid väger tyngst. Vi kan genom politiken skapa förutsättningar för arbete och försörjning.

4 kommentarer:

  1. Mja... Hur är det med pensionärerna då ?
    Jag anser det vara diskriminering mot folkgrupp med olika skatt.
    Arbetslinje? Det är ju rena hånet. Det går inte att få ett jobb om man är nära pensionsåldern

    SvaraRadera
  2. Hej Åke
    Ju fler som arbetar desto fler är det som bidrar till samhället med skattepengar. Det gynnar alla.
    Tråkigt att du tycker att pensionärerna diskrimineras. De kommer ju att få sänkt skatt oavsett regering i höst men jag tror som du kanske förstår mer på den nuvarande regeringens politik.
    Att höja skatten för de som arbetar tror inte jag gynnar sysselsättningen.
    MVH/Anna

    SvaraRadera
  3. Åke, det är väl snarare attityder som du efterlyser en förändring för... I alla fall den sista raden om att söka arbete.

    Attityder är svårt att reglera genom politiska åtgärder eller lagstiftning, även om det för all del finns många exempel på tappra försök! Men visst, med tillräckligt mycket vilja så går det! Men som sagt, det är arbetsgivaren som anställer. Inte politikern.

    / jakob

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...