torsdag 22 april 2010

Översiktsplan - hästnära boende

I Dagens VLT kan man läsa om den kommunala översiktsplanen i Hallstahammar. En översiktsplan är ett visionärt dokument med en bedömning av hur mark och vattendrag i stora drag kommer att användas och hur bebyggelsen utvecklas under de kommande 10 åren.

Översiktsplanen är en vision, en vägeledning och ett underlag för dialog mellan stat/kommun och det "allmänna intresset"

Visioner bör alltid ha en fot i verkligheten men siktet inställt på framtiden, hur det skulle kunna vara om man fick drömma. Drömmer det gör man i översiktsplanen, här finns inga ekonomiska begränsingar.

Kommunalrådet drömmer om hästnära boende och profilera kommunen som en hästkommun anger VLT idag. Härligt - hon har fattat galoppen. Men vi bör ta en halvhalt för att titta lite närmare på visionen (halvhalt är en övergående förhållning som tas under rörelse framåt varigenom steget kortas, tempot minskas dock utan att livligheten i trampet går förlorat).

Hästnära boende planeras i närheten av ridskolan i Hallsta. Bra - där finns en förening och ett ridhus som man kan samverka kring. Men det finns också ett industriområde och det är inte helt oproblematiskt att kombinera men det är klart att det går.

Sedan planeras ett område kring Hagby - och det är ju skrittavstånd till ridhuset därifrån men en väg är i vägen och ingen bra övergång finns idag, vad jag kan se. Det skulle behövas en anslutning till ridhuset för att det ska fungera bra.

Valstalund- Ridväg planeras till ridhuset. Bra.

Det var Hallsta delen men kring Strömsholm då - det är ju där man vill bo om man har häst.

Problemet är att runt Strömsholm finns inte möjligheten till att bygga hus och stall i anslutning till varandra. Du har ett hästnära boende, visst men inte till din egen häst.
Och ridvägarna, vart är de? Det är en bra vision att ha en ridstig kommunen runt men den vardagliga ridningen sker i närområdet, kring stallområdet. Där behövs det skrittvägar och lämpliga uterittsvägar som går att använda året om. Det behövs också en ridväg som förbinder det stora stallet i Herrskogen med anläggningen på Strömsholm så att man slipper rida på gångvägar eller riskera att bli påkörd eller få en häst uthoppande i vägen vid järnvägsövergången.

I översiktsplanen för just Strömsholms området står att: "Kommunen bör medverka till att näringarna kring ridskolan, hästsporten och djursjukhuset kan utvecklas. För att ta ett samlat grepp på utvecklingen behöver en långsiktig helhetsbedömning göras. Upprättande av fördjupad översiktsplan kan övervägas"

Det inte bara kan göras - det behöver göras. Om hästar, boende och hotell (?!) ska samsas krävs en långsiktig fördjupad plan över området.
Glöm inte tat tycka till om översiktsplanen! Läs mer på kommunens hemsida http://www.hallstahammar.se/ och besök någon av utställningarna. Senast den 18 juni ska yttranden över planen vara inlämnade. Jag har börjat skissa på mitt - har du börjat skissa på ditt?

3 kommentarer:

 1. Oj vilken lång text! Men inte svårläst eller tröttsam. Tvärt om! Rolig och underhållande! Tack för den tydliga beskrivningen av "halvhalt"! Jag rider inte själv men får såna inre bilder där halvhalt kanske kan komma till användning i alla fall...!! Tack för inre bilder! :-)

  Fler kommuner skulle satsa på hästnära... Eller förresten... där jag bor finns så mycket bönder och hästar att det inte direkt finns behov av någon specifik plan för detta. Det är kanske så det är!? (Jag ska ta reda på det.)

  SvaraRadera
 2. Jag fick inspiration och gillar ju hästar så idag bar det iväg. Kul att du uppskattade innehållet.

  Brukar själv beskriva halvhalter i kommunfullmäktige. Definitionen är från Ridhandboken - om du vill stila riktigt ordentligt. ;-)

  SvaraRadera
 3. Jag kollade med en kund till mig som tycker om hästar. Hon rider mycket och ofta och jag var inte riktigt säker på var hon hade sin häst. Men hon har ungefär lika långt till arbetet som till hästen, som står parkerad i det närmsta stallet som finns utanför 50-skylten.

  Hon tyckte det var kul med "hästnära boende" men hon trodde att våran kommun har nog med hockeybanan, idrottshallen och allt annat... Att det skulle vara problematiskt att förankra just den idén hos oss. Men vår kommun är avsevärt mycket mindre än Hallstahammar har jag förstått. (5.500 ca i stan.)

  Ja... detta var väl inget inlägg, mest utfyllnad... och kuriosa behöver du inte svara på!! :-)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...