tisdag 13 april 2010

FP krävde svar - rubrik i dagens VLT

Visst känns det bra att läsa dagens Hallsta/Sura sida i VLT och läsa rubriken. Folkpartiet var rejält på hugget på gårdagens kommunfullmäktige.
Vi hade två interpellationer, en motion och en fråga som i går debatterades och besvarades.

Själv debatterade jag som sagt mobbningen i våra skolor. Vi har likabehandlingsplaner och rutiner kring mobbning i Hallstahammar men det jag är kritisk till är hur vi följer upp dessa planer och hur vi tar lärdom av de fall av mobbning som oavsett plan eller inte sker i skolans miljö.

Jag ställde i min interpellation två frågor:
- När kommer frågan om mobbningsanmälningarna att lyftas i nämnden
- Vad har vi för rutiner kring mobbning i skolan i Hallstahammar

Barn och bildningsnämndens ordförande Tommy Persson valde att svara på den senare och angav också i sitt anförande att frågan redan har lyfts i nämnden. Problemet var bara att den som lyft frågan var jag.

Uppföljning av likabehandlingsplaner och åtgärder och erfarenheter kring mobbning i nämnden är något både skolinspektionen och kommunens revisorer i en rapport från 2008 efterlyser.
Skolinspektionen angav i sin rapport att de bedömer att kommunens intentioner att verksamheternas likabehandlingsplaner ska följas upp och utvärderas är god, dock bör resultat av uppföljning och utvärdering av planerna förbättras och utvecklas.

Med tanke på bland annat de artiklar som skrivits ibland annat VLT, kommentarerna som innevånare i Hallstahammar gett till artiklarna, rapporter från skolinspektionen och inte minst det uppmärksammade fallet i Bjästa, är det här verkligen en högaktuell och mycket viktig fråga.

Mobbning ska aldrig accepteras och det ska råda nolltolerans.
Men om det bara står i den av politikerna antagna skolplanen har den ingen betydelse. Vi som politiker måste följa upp arbetet som genomförs på skolorna.

En ledamot uttryckte igår att fokuset på förbättrade skolresultat kunde vara en av anledningarna till ökad otrygghet i skolan. Jag undrar om den personen är medveten om vilka resultat vi har i Hallstahammar. (25% av åk 9 klarar inte behörighet till gymnaiset).

Problemet är inte enligt min mening att vi fokucerar på bättre skolresultat, det måste och ska vi göra - problemet är att vi inte systematiskt följer upp vare sig skolresultat eller llikabehandlingsplaner kring mobbning.

Debatten om systematisk uppföljning lär fortsätta.
Läs vad Kryssa Jenny skriver på sin blogg.

9 kommentarer:

  1. Jättebra Anna! Din fråga behövdes verkligen! Är sjukt hur man kan behandla mobbingfrågan. Det är också sjukt att majoritetsföreträdarna hänvisar till det oppositionen gör och på så sätt säger att man agerar. Känns som ett tydligt bevis på att visionerna och den riktiga styrförmågan som behövs saknas. Dags för förnyelse!

    Jobba på, nu kör vi!

    SvaraRadera
  2. Helt rätt Jenny. Vi fortsätter att vara aktiva!

    SvaraRadera
  3. Skäms FP!
    April 13, 2010 - Fp i Landskrona öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna

    FRÄMLINGSFIENTLIGHET. Efter att SVT nu har publicerat upptagningen från Debatts "Eftersnack" kan vi bekräfta att utsagorna är sanna: Gerd Bernström (fp) öppnar i en intervju efteråt upp för att samarbeta med Sverigedemokraterna!

    http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/04/april-13-2010-fp-i-landskrona-kan.html

    NI KAN GLÖMMA ATT JAG NÅGONSIN RÖSTAR PÅ ER IGEN! ALDRIG!

    //Pensionären

    SvaraRadera
  4. "Jenny Olsson sa...

    Jobba på, nu kör vi!"

    Moderaterna ska också samarbeta med Sverigedemokraterna som FP sagt det kan tänka sig? Okej, glöm min röst.

    SvaraRadera
  5. Har ni talat med lärarna som arbetar i Hallsta? Vad har de att säga om orsaken till de reaktioner du berättar om? Hur är deras arbetssituation? Vad uttrycker de att de behöver för att kunna arbeta mer effektivt mot mobbing?
    Det låter bra - i skriven form - att man engagerar sig och lyfter frågor i nämnden. MEN - vad händer egentligen ute i skolorna?
    Fortsätt gärna arbeta med denna fråga. Det ska bli intressant att följa dina inlägg.

    SvaraRadera
  6. Vi kommer inte att samarbete med Sverigedemokraterna i Hallstahammar!

    SvaraRadera
  7. Anonym ang lärarna)
    Jag försöker på alla sätt att ha en dialog med lärarna i Hallstahammar. Tyvärr har dagens majoritet tagit bort de samverkansgrupper som vi haft tidigare och därmed strypt stor del av min möjlighet att vara ute på besök i verksamheten och ha den aktiva dialog jag skulle vilja ha. Hoppas dock att detta kommer att ändras - det är i alla fall en fråga jag driver.

    Det är just det du skriver - vad händer egentligen på skolorna som jag vill att vi i nämnden systematiskt ska följa upp. Om vi bara utformar planer men inte har en aning om vad som sedan händer med dem har vi ju ingen aning.

    SvaraRadera
  8. Inte heller kommer Moderaterna att samarbeta med Sverigedemokraterna i Hallstahammar. Så Pensionären, det går fortfarande mycket bra att rösta på M eller FP.

    SvaraRadera
  9. Jenny, varför skulle vi tro på er för när folk berättar hur ni redan skapat en räddningsplan ihop med SD ifall ni inte kan vinna valet med alliansen som den är. Varför ska vi tro på era ord när ni struntat i oss under hela er regeringstid, men när det är dags att bli val då åker valfläsket fram!

    Varför ska vi tro er när man läser sådant som detta?

    April 13, 2010 - RESURS: ”Socialförsäkringsministern sprider felaktiga uppgifter”
    NOTIS. RESURS-nätverket har tittat närmare på socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrssons (M) senaste frågestund med allmänheten rörande sjukförsäkringen- i detta fall Sydsvenskans läsare. RESURS konstaterar att hon har faktafel i samtliga svar. Genomgången finns i mer utförligt skick här.

    http://sites.google.com/site/kampen2010/ministern-vs-sanningen

    Inte nog med att ni struntat i oss pensionärer. Ni har dessutom gjort min son, som är sjuk i flera diagnoser, och hans familj med 2 små barn mycket illa! Det är mitt kött och blod och ni har nästan tagit livet av och orsakat en stor tragedi!

    Konfrontera era ministrar med lögnerna öppet och se till att de förpassas till ett dårhus och sluta upp med barnsligheterna. Då kanske ni har skapat er lite förtroende. Ni är inget nytt arbetarparti. Ni är precis samma gamla slavdrivare som sist när Carl Bildt slet ned oss som stod där och arbetade hårt och ärligt för det här landet. Inte för den rika adeln som verkar tro att ju mer pengar de har, ju mer och bättre människor än alla andra är de.

    //Pensionären

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...