torsdag 29 oktober 2009

Kommunala mål

I Hallstahammar har vi ett visionsdokument, "Hallstahammar i storstadens närhet" och måldokument som skall leda till att visionen nås.
Det åttonde målet för Kommunstyrelsen lyder som följer:
"Den kommunala verksamheten ska bedrivas effektivt så att varje skattekrona förvaltas på ett för invånarna bästa sätt. För att effektivisera verksamheter och möta ökande medborgarkrav ska Hallstahammars kommun kontinuerligt låta utvärdera verksamheten i syfte att förbättra
service, kvalitet och resursanvändning."

Målet i sig är bra men hur den socialdemokratiskt ledda majoriteten lever upp till målet är en helt annan sak. På fullmäktige i måndags behandlades delårsbokslutet för kommunen och där står bland annat att läsa om Tekniska nämndens utvecklingsarbete. Tekniska nämnden utvärderades för ungefär ett halvår sedan i en extern revisionsrapport. På i stort sett alla områden som nämnden förfogar över fick man i rapporten kritik och revisiorn tyckte man skulle se över driftsformen med målet att effektivisera och använda skatteresurserna på ett bättre sätt. Den här rapporten verkar nämnden totalt ha glömt bort.
Dessutom kunde eller ville inte, jag vet inte vilket, tekniske nämndens ordförande, Kjell Ivemyr svara på någon av mina tre frågor.
1) Vad har man kommit fram till i den SWOT analys som genomförts,
2) Hur ser nästa steg ut i utvecklingsarbetet eller
3) Hur har man tagit till sig den revisionsrapport som genomförts.

Jag fick upprepa frågorna flera gånger och efter att ha svarat undvikande på fråga 1 lämnade han talarstolen. Tydligen var mina frågor obekväma eftersom han inte kunde svara.

Tekniska nämndens verksamhet behöver verkligen ett omfattande utvecklingsarbete för att effektivisera användandet av våra skettemedel. Det är inte försvarbart att vi slösar bort pengar i dagens besparingstider. De här pengarna behövs till annat för det finns många hål att stoppa i -- avlopp, förbättrade skolresultat, datorer i skolan, barnskötare osv osv Listan kan göras ofantligt lång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...