fredag 16 mars 2012

Ungdomsavtal inte samma sak som sänkt lön för alla unga

I dagens VLT finns en artikel om Folkpartiets förslag om sk ungdomsavtal. I dagens artikel (på ung sidan) och många andra låter det som om Folkpartiet vill sänka lönen för alla under 23 år. Så är inte fallet!
Folkpartiet vill hjälpa de som har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden genom att unga utan jobb ska få möjligheten till arbete, under en begränsad tid och med utbildningsinslag! Det är inte samma sak som att ge alla under 23 år lägre lön.

Folkpartiet i Hallstahammar vill införa ungdomsavtal i Hallstahammars kommun. Vi har en hög ungdomsarbetslöshet och det måste alltid vara bättre att en ungdom har ett jobb med lite lägre lön och får ordentlig handledning under en period än att samma ungdom ska leva på försörjningsstöd och i utanförskap!

Jag själv hade ett slags ungdomsarbete när jag hoppade av en gymnasielinje. Jag fick möjlighet att under 6 månader jobba och få den praktik jag behövde för att komma in på en annan linje på gymnasiet. Jag fick inte 75% av lönen som Folkpartiet nu föreslår. Jag fick väl 1 500 kr i månaden men det tyckte jag det var värt. Jag kom ju sen in på den utbildning jag ville och fick en meningsfull sysselsättning, nya vänner, möjlighet att testa på yrket och sedemera fick jag ju också ett vanligt jobb. Det är just den möjligheten ungdomsavtalen kan ge.

4 kommentarer:

 1. Du levde i en annan tid. Samma som jag, för övrigt. Dagens ungdomar är lata i defaultläge.

  Jag kan givetvis inte prata för alla nu, men många är inte alls beredda att gå din bana, eller min för den delen. Jag tror jag är ett eller möjligen två år äldre än vad du är.

  Jag hade en oerfaren ungdom anställd för några år sedan. Ungdomar vill ha full lön från första dagen. Det finns säkert ungdomar som ser praktik som en möjlighet, men de tillhör i alla fall inte majoriteten.

  Då lockar Big Brother, Idol, Facebook och annat mediarelaterat ljusår bättre än oavlönad / lågavlönad praktik...

  Med politiska instrument går det att påverka arbetsmarknaden, men du vinner Nobelpris i Personkemi om du löser problemet med de lata och ofokuserade ungdomarna!

  Till saken hör att folk/ungdomar har absolut ingen aaaaaaaaning om vad dom ska bli. En del ställer sig den frågan i resten av livet!

  En prognos med mycket uppförsbacke. Jag har tyvärr ingen begåvad lösning på denna situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jag tittar in här för första gången och det ska bli fler. Det var via Dubbelhakornas välmående och anledningen var att jag fått samma meddelande som du " Tyvärr, denna gadget är felaktigt....osv" Mitt fel har fn rättat till sig. Bortsett från det så är jag själv från Hallstahammar och flyttade därifrån (bodde i Kolbäck också) till Göteborg för 30 år sen. Ska bli roligt att se vad du skriver om Hhr och särskilt då vad FP gör.

   Radera
 2. Kul att du hittade hit och att du vill titta in igen =)
  Kom gärna med synpunkter och kommentarer - det uppskattas alltid!

  SvaraRadera
 3. Jakob - alla ungdomar är inte lata -- det vägrar jag att tro. Det finns de som vill och jobbar hårt för att ta sig vidare. Visst finns det de som inte gör det också men oftatst tror jag det beror på att de antingen misslyckats ofta tidigare eller helt enkelt aldrigt haft någon som brytt sig eller ställt krav. Liksom Folkpartiet tror jag att ställa krav är att bry sig och att det ska löna sig att jobba. Det måste alltid vara bättre att anstränga sig lite extra än att ligga på sofflocket - eller hur?!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...