måndag 5 mars 2012

Impulsköp blir sällan lyckade

Har du någon gång köpt något på ren impuls och sedan ångrat dig efteråt? Du går liksom in i en butik för att du behöver "nåt"men du har inte riktigt tänkt ut vad innan om det är en kjol eller ett par byxor eller varför inte en tröja. Men du har inte tänkt igenom, vad du vill ha, behöver, hur den ska se ut, vad den får kosta och i vilka sammanhang du ska använda den. Utan du kommer liksom bara på att en kjol ska jag ha och så tar du första bästa som hänger där i butiken, för den känns rätt just då men du gör det liksom utan att tänka. Har det någonsin hänt dig? Mig har det hänt flera gånger men mer och mer sällan med åren.

Ett sådant impulsköp blir hur som helst sällan lyckat och den där kjolen blir ofta hängande i garderoben utan att användas och man ångrar sig efteråt.

Lite som ett impulsköp vill jag likna majoritetens beslut om Kantzowska gymnasiets avveckling. Man vet inte riktigt vad det kommer att kosta, vad det innebär eller vad det kommer att få för konsekvenser utan man bara tar första förslag, går på ren känsla och klubbar igenom sitt förslag lite i panik.

Ingen som helst logik, fakta, ekonomiska analyser eller tanke på konsekvenser utan man bara kör på ren impuls. Det tycker jag är såväl oansvarigt som oroväckande och jag funderar på - vet man verkligen vad man håller på med?

2 kommentarer:

 1. Politiker plockar på känslan och kör hårt på det. Det är sånt som går hem i stugorna. Det är i stugorna politikerna bor. (Deras väljare.)

  Vänsterpartiledaren pratar sig varm om 6-timmars arbetsdag, vilket är samma sak som att säga att Svenska folket är så duktiga att de utan någon direkt anledning är värda 33% löneökning "bara så där", av ren princip.

  I det sammanhanget framstår Kantzowska gymnasiets avveckling som högst måttligt kostsam.

  Samtidigt slår Vänsterpartiet på stortrumman och frågar "Vem ska ta hand om mormor?" på sin hemsida.

  Där står om heltid och halvtid... Spännande ekvation det där! Särskilt om vården belastas med 33% ökade personalkostnader över en natt, 4 personer ska göra 3 personers arbete.

  Någon stans här finns svaret på impulsköps reflektion: Folk, inklusive politiker, kör hårt på principer snarare än med marknadsmässiga och samhällsekonomiska kalkyler som styrmedel.

  SvaraRadera
 2. Principer är givetvis viktiga men marknadsmässiga och samhällsekonomiska kalkyler måste också vägas in. Slöseri med skattemedel ska vi inte hålla på med!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...