måndag 15 februari 2010

Valledare, provval och listor

I fredags eftermiddag hade jag förmånen att vara med och lyssna på en liten stund på en valledarkonferens i Stockholm. Det är kul att få kika in och se hur det går till, alltid kan man lära sig något nytt och jag lärde mig givetvis en hel del, precis som vanligt.

Som valledare ska man hålla ihop partiet inför valet och planera valrörelsens olika aktiviteter. En inte helt lätt uppgift om man ska jobba på länsnivå, förstod jag efter fredagen. Personval, alliansarbete och egenintresse är inte alltid helt lätt att kombinera med partiets bästa och en effektiv valkampanj. Jag beundrar verkligen de som, ofta på sin fritid lägger ner ett enormt arbete på att vara just valledare.

En partikollega Simon Hallén skriver om provval, nominertingar och personröster i sin blogg. Om man ska gå så långt som han föreslår vet jag dock inte men inlägget är klart läsvärt om man idag också läst VLT´s artikel kring avhopp från FP i Västerås. Den demokratiska processen är viktig och i Västerås, Hallstahammar och många andra kommuner är det en process med flera delar innan en slutgiltig lista för kommunalvalet fastställs.

För vår del är det dels ett provval, dels en nomineringskommitté som tar fram ett förslag och slutgiltigen ett årsmöte som fastställer den slutgiltiga listan inför valet 2010. För vår del är det årsmötet den 25 februari som slutgiltigen fastställer listan.

Sedan är det ändå rösterna i valet den 19 september som avgör.
Dit är det - 217 dagar kvar att göra något bra av, med och på...

Läsvärt i ämnet
GP artikel
Ragnhild Källberg inlägg
DN artikel
Per Pladdrar på
Även priatpartiet har valfusk

3 kommentarer:

  1. Frågan är vad man skall med ett provval till om man inte följer medlemmarnas intentioner och vilja (62% av medlemmarna röstade)? I Västerås fall fanns en enig nomineringskommitté men det hjälpte inte. PÅ åtta av listans placeringar skedde stora förändringar såväl uppåt som nedåt. De motiveringar som nomineringskommittén gjort struntade man således i. I Västerås kan man strunta i såväl provval som nomineringskommitté och gå på medlemsomröstning direkt. Om kärnan i partiet inte gillar dig så simmar du bakåt...

    SvaraRadera
  2. Jag respekterar de som vill ha direkta personval. Läs gärna Mikael Wendt och Karl Bejboms artikel på ämnet i GP.http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.309215-direkt-valjardemokrati-stavjar-politikerforakt

    Själv har jag inte tagit ställning i just den frågan. Som synes av Moderaterna i Stockholms problem är det inte helt riksfritt att bara följa provvalet heller.

    SvaraRadera
  3. La in intressanta länkar i själva inlägget i stället...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...