tisdag 16 februari 2010

Rut avdrag

Minst 12 000 nya jobb, flera miljarder kronor till statskassan, ökad jämställdhet och lättare för vanligt folk att få livspusslet att gå ihop. Det är resultatet av Alliansens införande RUT- och ROT- avdrag för hushållsnära tjänster och "renoveringstjänster". För varje investerad krona frår man mellan 1,5-2 kronor tillbaka.

Enligt VLT har 0,63% av innevånarna i Hallstahammar dragit av i deklarationen för hushållsnära tjänster. Det är 95 personer (Hallsta har ca:15 000 innevånare). 95 personer som säkerligen, precis som jag och min man har städtjänst ungefär varannan vecka i 4 timmar. Det innebär att nästan 5 nya heltidstjänster skapats bara i Hallstahammar. Fem personer kanske gått från arbetslöshet till arbete eller från svartjobb till vitt, eller har startat företag som de kan leva på tack vara RUT avdraget.

Om man tittar på statistiken så ökade antalet personer som anlitar hushållsnära tjänsterna rejält mellan -07 och -08, framför allt i storstadsområderna. Är allt precis som vanligt borde det innebära att Hallstahammars statsistik också kommer att öka, men med några års eftersläpning. Fler jobb att vänta även i Hallstahammar med andra ord.

Fortfarande är det främst höginkomsttagare som utnyttjar RUT avdraget men med Alliansens skattesänkningar får fler och fler pengar över i plånboken, vilket torde öka efterfrågan mer och mer. Det man har ont om är ju också tid och genom att köpa hushållsnära tjänst får man mer tid över.

Jag är övertygad om att RUT avdraget dessutom ökar jämställdheten. Det har i alla fall jämnat ut arbetsfördelningen i mitt eget hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...