måndag 11 januari 2010

Kyla

"Strömsholm behöver värme" stog det i dagens VLT. Artikeln syftade på Hallstahems värmeavtal med kommunen som nu sagts upp men det är inte bara Strömsholm som behöver värme, hela Sverige är kallt.
Visst kan det vara mysigt med kyla ibland, att få kura inne framför brasan under en filt men nu räcker det tycker jag. Nu är det så kallt att barnen knappt kan vara ute och åka pulka. Häromdagen när det bara var -15 trotsade vi kylan och gick till pulkabacken ändå men det blev bara en kort stund. Mina egna morgonpromenader har också fått stå tillbaka lite nu i kylan.
Men nu var det inte pulkaåkning jag tänkte skriva om utan el.
Med den kyla vi har just nu så har det blivit problem med elsystemet. I vissa områden är nätet så överbelastat att det helt enkelt går sönder och orsakar stora problem för abbonnenterna. Elpriset har dessutom skjutut i höjden. Den elintensiva industrin går på knäna och de som har rörligt elpris på elmarknaden har en hög räkning att vänta nästa månad.
Varför har det blivit såhär?
Jo problemen med elnäten berör kanske på bristande underhål och underdimensionerade nät. Att säkra den än mer kostar mycket pengar och sådanhär kyla så länge hör ju inte till vanligheterna. Att elpriset är så högt beror på att tillgången på el är mindre än i vanliga fall. Kärnkraftverken i Sverige går just nu på sparlåga (av olika anledningar). Därför kan vi konstatera att kärnkraften behövs i Sverige. Om man som en del partier vill stänger ner våra kärnkraft är den prisnivå vi nu ser på el inte bara en engångsföreteelse utan vardag.
Folkpartiet är positiv till kärnkraft och en ev nybyggnad, jag håller med!
Det blir att elda lite extra i kakelugnen i eftermiddag och klä på sig ordentligt för nu väntar den bitande vinterkylan ännu en dag. -21 står det på termometern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...