tisdag 19 februari 2013

Pressrelease med anledning av lokalutredningen


Luddigt beslut kring lokalutredningen - Hallstahammar!

Idag (läs igår) fattades inriktningsbeslut kring lokalutredningen i Hallstahammar. Från Alliansens sida konstaterar vi att den Socialdemokratiska majoriteten påvisar en uppenbar ovilja att fatta beslut i frågan. I stället för att smala ner utredningsförslaget och bli konkreta fortsätter man att förhala och senarelägga beslut bl.a kring skolan. Vi ser en uppenbar risk att detta kommer att förlama skolan och ta kraft och energi från eleverna och undervisningen.

-   Socialdemokraterna är fega, säger Jenny Landernäs (M). De vågar inte ta beslut när de får mothugg.

Förslaget att utreda en gemensam mellanstadieskola på Lindboskolan finns fortfarande kvar. Det är alltså fortfarande fullt möjligt att det blir verklighet. Det är också fullt möjligt att Strömsholm- Vallby- Näslund- Fredhems- och Nibbleskolan blir F-3 skolor.  

-   Man kan fundera om de ens lyssnat på föräldrarnas synpunkter, säger Anna Lundberg(FP).

Från Alliansens sida är vi tydliga i vårt utredningsförslag. Vi vill ha F-6 skolor i Strömsholm, Näs- Nibble- och Fredhem. Vi vill ha Tunboskolan kvar och vi vill att Lindboskolan blir en 7-9 skola.

Vi tror att många bosatt sig i Hallstahammar just för att man vill ha en skola nära bostaden och vi ser en uppenbar risk att lokalutredningen minskar attraktiviteten på Hallstahammars skolor. Vi tror helt enkelt att fler kommer att välja andra alternativ i stället för att ”riskera” kommande beslut.

-   Även Vänsterpartiet verkar ha bytt fot i och med att de går på S linje och röstar för förslaget, säger Håkan Johansson (KD)

Socialdemokraternas breda utredningsförslag skulle med andra ord kunna bli en egenuppfyllande profetia då man som förälder tröttnar på osäkerheten och tar det säkra för det osäkra och väljer andra skolor för sina barn.

-   Är den här oviljan till beslut ett sätt att hålla alla dörrar öppna? Vem vet, beslutet att behålla Tunboskolan kanske heller inte finns kvar efter valet 2014, säger Marianne Avelin (C ).

Det här är inte bra för Hallstahammar! Det är inte bra för skolan i Hallstahammar och det bevisar att Socialdemokraterna saknar initiativförmåga, vilja och visioner om Hallstahammars framtid.


Alliansen Hallstahammar yrkar på att
-   Lokalutredningen är en helhet och behöver sammanhållas
-   en extern utredare ska tillsättas för genomförande av den fortsatta utredningen
-   en tidsplan med olika steg ska presenteras innan budgetberedningen i vår
-   att som inriktningsbeslut avseende lokal- och fastighetsutredningens fortsatta utredning
ska följande alternativ utredas mer ingående med konsekvenser för såväl verksamheter
som ekonomi:


Alliansen vill att:
-   Strömsholm blir en F-6, Vallby F-3, Tunbo åk 4-9

I Hallstahammar föreslår vi följande;
- Näs F-6, Fredhem F-6, Nibble F-6, Lindbo åk 7-9.
- möjlighet att ha profilskolor ska utredas

-   Vad det gäller förskolan ska de slitna lokalerna på förskolan Trollsländan ersättas med modernare och mer ändamålsenliga lokaler på sikt. Dessutom avvecklas de baracker som finns inom förskolan.
-   Flytta kommunhusets verksamheter till Parkskolan – låt kommunhuset bli ett härligt boende för äldre
-   Vi vill ha ett bibliotek i centrum i Hallstahammar – lättillgängligt och inspirerande som främjar läsning och kulturkonsumering
-   Eldsboda tomten är attraktiv och centrumnära. Där vill vi bygga. Eldsbodahuset kan säljas men gymnastiksalen ska givetvis vara kvar.
-   Folkets hus i Hallstahammar, mark och anläggning säljs. Då finns plats för flera tomter centrumnära med det mesta runt knuten.
-   Ett nytt äldreboende behövs och det ska börja byggas senast 2014.
-   Även i Kolbäck och Strömsholm behövs nya lägenheter. IOGT tomten och på Åsen i Strömsholm samt Cementgjuteritomten i Kolbäck är möjliga platser för nybyggnationer.Vår huvudutgångspunkt är att det ska finnas bra lokaler i hela kommunen där vi kan göra bra verksamhet. Både idag men framför allt också i morgon och om tio år.

Kontaktuppgifter

Jenny Landernäs (M) 0739-88 04 04
Anna Lundberg (FP) 070-768 29 79
Håkan Johansson (KD) 070-169 46 82
Marianne Avelin (C ) 070-233 17 09


4 kommentarer:

 1. Sosialdemokrater Demokrati dags att leva upp till det o lyssna till oss föräldrar.

  SvaraRadera
 2. Tråkigt att allt alltid ska vara negativt. Det har trots allt lyssnats på vad som önskades kring skolorna då de inte stängt möjligheterna för den lösningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt att allt alltid skall vara negativt?? Vad menar du?
   Tycker att det är jättebra att medborgarna har initiativförmåga och vågar säga ifrån när politiker tänker med huvudet under armen.

   De har lovat mycket som inte hållits, det enda de gjort är att ha beslutat sig för att utreda alla alternativ.
   Håll utkik i media framöver så skall du få se hur det gått till!

   Radera
 3. Ibland kanske vi uppfattas som negativa och det är kanske framför allt för att vi är frustrerade och aldrig får driva igenom våra förslag. Vi vet vad vi vill men man bryr sig väldigt lite om det och vad föräldrarna vill. Alla möjligheter är fortfarande öppna med det utredningsförslag som nu klubbats. Problemet är att det är en gigantisk utredning som spretar och att förslagen vi inte gillar fortfarande finns kvar. Rädd att man bara mörkar och kör på.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...