söndag 24 februari 2013

Duktiga lärare ska belönas

Lärarna är den avgörande faktorn för resultaten i skolan och om vi ska kunna locka de bästa personerna till läraryrket måste läraryrket ha hög status. Nu satsar regeringen på att höja lärarnas status! I dag är ofta enda möjligheten att göra karriär att lämna undervisningen helt och hållet, till exempel för att bli rektor.

Jag tycker det är fantastiskt bra förslag och vill givetvis att vi ska införa det i Hallstahammar. Vi har lokalt drivit frågan om ökade lärarlöner och mer i plånboken till duktiga lärare. I Folkpartiets Sverige ska det löna sig att vara en duktig lärare!


Jan Björklund har tagit initiativ till två karriärtjänster för lärare. 

Fakta: 

Förstelärare kan den lärare bli som har minst fyra års väl vitsordat arbete med undervisning och som har visat särskilt god förmåga att förbättra elevernas studieresultat och ett starkt intresse för att utveckla undervisningen. Att vara förstelärare betyder i princip en löneökning med 5 000 kronor per månad.

Lektor kan den lärare bli som har avlagt examen på forskarnivå och under minst fyra år har visat pedagogisk skicklighet som lärare. Lektorn får runt 10 000 kronor mer i månaden.


Rasmus Jonlund, Jan Björklunds nyhetsbrev

2 kommentarer:

  1. Jag undrar om någon kommun vågar säga nej till detta. Kommunerna får nog också se över de usla rektorslönerna som nu ligger obetydligt över bäst betalde lärare-lektor. Rektorer borde ha en minimilön på 45 000 kr/mån vilket ändå är lågt i en internationell jämförelse.

    SvaraRadera
  2. Jag hoppas de inte säger nej. Lärarnas status har ju diskuterats länge.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...