torsdag 4 april 2013

Miljoner ska användas klokt


Hallstahammars kommun presenterade i förra veckan ett fantastiskt ekonomiskt resultat för 2012. Många miljoner plus blev det och det är toppen! Det komplicerade kring resultatet är bara att det mesta av överskottet kommer från engångsutbetalningar som vi själva inte kan påverka. Det är en FORA utbetalning (tack vara mndre sjukskrivningar), statsbidrag, vinst på tomträtter och så givetvis ökade skatteintäkter för att fler vill bo i Hallstahammar. (totalt 20,7Mkr exkl de ökade skatteintäkterna) 



Det sista (skatteintäkterna) är en ökning som står sig över tid – alltså pengar som finns lvar så länge innevånaren är kvar i komunen.  



Nämnderna däremot går ca 20 Mkr back jmf med budget. Det gör att man måste tänka till lite extra när man funderar inför framtiden. Satsar vi pengar 2013 och 2014 på verksamhet som ökar kostnaderna för kommunen i framtiden måste vi ju ha pengar för att klara av det i framtiden också. 



Det är ungefär som att man får tillbaka pengar på skatten (vilket är jättekul) och sen spenderar man de pengarna på en ny bil men upptäcket efter ett par månader att man varken har råd att betala försäkring, skatt eller bensin för att kunna använda bilen. Det är ju inte bra. Använder man dem däremot klokt tex genom att investera i något som spar pengar i framtiden. För att ta ett konkret exempel igen. Du får tillbaka pengar på skatten och byter din gamla bil mot en ny som drar mindre bensin , är billigare i skatt och försäkring. Då kommer du ju i framtiden att spara pengar i stället. 



Samma sak måste vi göra i Hallstahammar. Vi ska satsa pengarna från det fantastiska överskottet 2012 på saker som gör att vi i framtiden spar pengar (eller slipper andra utgifter) och som utvecklar Hallstahammar inför framtiden så att ännu fler vill bo här ( så vi får ännu mer skatteintäkter).



Nu börjar budgetarbetet inför 2014-2016! Vad tycker du Hallstahammar ska satsa på i framtiden?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...