onsdag 23 maj 2012

Sanningen gör ont!

Igår fick jag och mina Allianskollegor i Barn och utbildningsnämnden en uppläxning av nämndens ordförande. Vi har varit dumma! Känndes ungefär som vi var en småskoleklass och fröken talade om för oss att FY - så gör man inte!
Det är inte så att jag inte förstår att majroiteten och tjänstemännnen inte gillar att vi kritserar dem. Jag har full respekt för att de är såväl ledsna som upprörda det jag dock inte förstår är att de är överraskade. Vi har fört fram kritiken upprepade gånger men man har inte velat lyssna. Det är ju inte så att vi inte har på fötterna i vår kritik - den är befogad och det håller ju såväl tjänstemän som majoritetepolitiker med oss om.

Vi har såväl statistik som SKL´s genomlysning av framgångsrika skolkommuner att luta oss mot.

När man analysrerar de olika inslag och artiklar som följt vårt utspel kan man också konstatera att
1) Majoriteten och tjänstemännen håller med oss i sak, det sker en hel del saker - men är det rätt saker?
2) Majoriteten gillar inte vårt utspel - "Sådana politiker vill inte jag ha" säger kommunalrådet upprepade gånger. Funderar på hur hon ser på demokrati och svanska val. Är inte ex jag vald - dessutom personvald av medborgarna (?!) och
3) Majroiteten saknar - eller vill inte ha (?!) idéerna för framtidens skola i Hallstahammar. Det senaste tycker jag kanske är mest anmärkningsvärt. Trodde det var precis det vi som politiker ska ha. Idéer om framtiden!
Min uppgift som oppositionspolitiker är att vara lite av en "kravallapa" för att citera Kjell Enhage. Min roll är att trycka på knappen och säga - Det här accepterar jag inte! Sanningen gör ont och tyvärr var det min (och några tills) roll att tala om det den här gången!

Kolla klippet med Kjell Enhage! Om eleverna inte klarar målen måste skolan jobba annorlunda. vi måste tänka nytt, ställa obekväma frågor och analysera! Det är dags att göra det i Hallstahammar! Därför la vi igår ett nämndinitiativ om att be skolinspektionen komma och granska vår skola så snart som möjligt - inte vänta till 2013!

Ambitionsnivån för skolan sätter vi politiker! Jag har en hög ambitionsnivå för Hallstahammars skolor!

Framgångsrika skolkommuner har några saker gemensamt (källa SKL)
1) Har bra ledare
2) Lyfter fram kompetenta lärare
3) Har höga förväntningar
4) Tar reda på hur det går
5) Har fungerande relationer
6) Har tydlig ansvarsfördelning
7) Fångar upp elever med svårigheter
8) Har enats om skolans mål

2 kommentarer:

  1. Titta på Blåsboskolan i Västerås. Den skolan hade mycket bra ryckte innan ny "ledare" kom in. Hon har ingen auktoritet.ingen pondus, inga ideer och är livrädd för alla. Vänder kappan efter vinden konstant. Många elever flyttas därifrån pga detta och hon sopar allt under mattan. Hon har fel utbildning och fick jobbet pga lång och trogen tjänst. Det är inte klokt hur det blivit. Barnen far illa och personalen lämnar en efter en. Vart ska det sluta?

    SvaraRadera
  2. Oj, har tyvärr ingen sakkunskap om just den skolan men det låter inte bra.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...