måndag 28 maj 2012

Debatterat ungdomsavtal 25-16...

Ikväll har vi debatterat Ungdomsavtal i Hallstahammars kommunfullmäktige. Efter votering blev det avslag med röstsiffrorna 25-26. En bit kvar men skam den som ger sig !

Här kommer mitt första inlägg i debatten:
Det är alltid bättre att en 20-åring får ett jobb med låg lön, än att samma 20-åring går arbetslös med försörjningsstöd.

Bland unga i åldern 20 till 24 år som får försörjningsstöd i Sverige var det 2011 hela 54 procent som angav arbetslöshet som orsak. Är det vettigt? Jag tycker inte det.

 I flera förhandlingar mellan fack och arbetsgivare har ungdomsavtal införts den senaste tiden. Volvo har det, kommunal har tecknat avtal om det och Handels har ett liknande avtal. Varför kan vi inte ha det även i Hallstahammar? Volvo satsar 450 miljoner kronor över tre år och 1200 unga beräknas få jobb under perioden.

Det säger sig självt att om kostnaden för att anställa en person utan tidigare erfarenhet av arbetslivet ligger alltför nära kostnaden för att anställa någon med arbetslivserfarenhet, så kommer många arbetsgivare att välja den äldre personen. Många unga vittnar om hur svårt det är att få det där första jobbet. Utan kontakter och erfarenhet är uppförsbacken ofta brant. Därför vill Folkpartiet införa ungdomsavtal.

Vårt förslag går ut på att personer under 23 år ska kunna anställas till 75 procent av det vanliga kollektivavtalets ingångslön. Avtalen ska ta hänsyn till ungas särskilda situation, ge dem möjlighet att få värdefull erfarenhet och handledning och ge dem en fot in på arbetsmarknaden.

Många som ser ungdomsarbetslösheten som - en- av vår tids viktigaste utmaningar - skolan är en annan - varför ska vi då inte ta tag i den och göra något konkret för de arbetslösa ungdomarna i Hallstahammar? Kommunalrådet har tidigare sagt att hon är livrädd för en segregering i samhället. I Hallstahammar finns det en växande grupp unga som har låg utbildning och som fastnar i utanförskap.

De saknar yrkeskompetens och har svårt att konkurrera om jobben.Vad är detta om inte segregering. De som har kraften och möjligheten flyttar härifrån de som inte har det hamnar i arbetslöshet och går på försörjningsstöd.Folkpartiets utgångspunkt är att det alltid är bättre att ha ett arbete att gå till än att fastna i bidragsberoende. Därför yrkar jag på att motionen ska tillstyrkas och att ungdomsavtal ska införas i Hallstahammars kommun.

3 kommentarer:

 1. En annan vinkel är att ni vill göra det svårare för oss över 23 att hävda oss på arbetsmarknaden.

  Just snyggt...

  SvaraRadera
 2. Ludvig, ett problem med ditt resonemang är att majoriteten av den arbetsföra befolkningen är äldre än 23 år...

  Det är SVÅRT med arbetsmarknad, ungdomar, invandrare, infödda svenskar 55+ utan arbete. Det är inte lätt att göra rätt.

  Det svenska klimatet är inte alltid så gästvänligt, ens för de egna. Man måste arbeta HÅRT och man måste mobilisera MYCKET vilja. Så är det. Det är lätt att säga "ge mig ett jobb, jag tar vad som helst".

  Tyvärr är arbetsgivarna som går i gång på den frasen skapligt lätträknade. I egenskap av arbetsgivare skulle jag ALDRIG anställa någon med den motiveringen.

  Det ryktas att många ungdomar är rätt lata och kräsna. Det är liksom enklare att vända på dygnet och lira WoW...

  Nåja. Det finns folk för allt!! Men dataspelsgenerationen, eller Big Brother generationen imponerar inte på mig.

  Lycka till med din dröm!!

  SvaraRadera
 3. Vill börja med att ursäkta att mitt svar dröjt. Har haft mkt på jobbet veckan som gick. Nu kommer det dock!
  Många av de ungdomar som berörs av förslaget går idag på försörjningsstöd. Jag tycker det är bättre att de får ett jobb, under begränsad tid med utbildningsinslag och handledning för samma peng. Förslaget tar inte jobb från dem över 23 år men det ger unga en sysselsättning, mening i vardagen och hjälper dem att få in en fot på arbetsmarknaden. Dessutom är det ett sätt för arbetsgivarna att kompetensutveckla. Ex VOLVO har satsat på ungdomsavtal. De har helt enkelt inte sökande med den kompetens som efterfrågas. Är det då inte bra att de kan utbilda unga så de får kvalificerade för de jobb som faktiskt finns? Det tycker iaf jag.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...