fredag 1 november 2013

Valfrihet är bra men...

Efter att ha ett Uppdrag granskning häromkvällen är jag glad att Jan Björklund igår var tydlig med att selektering av elever inte är okej.
Det är också utmärkt att skolinspektionen nu ska granska de aktuella skolorna och tar frågan på allvar. Valfriheten vad det gäller skolval ska vara kvar men att skolor ska få selektera elever är inte okej.

Rätten om valfrihet är elevernas och föräldrarnas – inte skolornas. Skolorna ska inte få välja elever - som Rasmus så bra skriver på sin blogg (och Jan säger i SVT intervjun). 


Friskolors popularitet beror på att elever och föräldrar tycker de är bra, och väljer dem framför andra skolor. I Hallstahammar ser vi tex en tydlig sådan trend. Fler väljer andra alternativ framför den kommunala skolan. Det tror jag är ett resultat av att man inte är nöjd med det den kommunala skolan ger och att man tycker att en annan skola är bättre. Är det så? Det vill man inte ta reda på, tyvärr. Från Alliansens sida har vi efterfrågat en sådan analys men den finns inte.

Socialdemokraterna i Hallstahammar saknar idéer för att utveckla skolan. Man är nöjd med skolan och förvaltar det som redan är. Det blev jag bryskt medveten om i fullmäktigedebatten om sommarskola häromveckan. S vet inte om man vill ha sommarskola eller inte - bara ett bevis på att man saknar idéer. Jag tror tyvärr att Socialdemokraterna i Hallstahammar är påväg att förvalta skolan ner i graven och får detta fortsätta kommer fler elever att välja andra alternativ framför Hallstahammars skola. Det i sin tur kommer dränera skolorna på resurser vilket ger en negativ spiral.

Jag tycker det är synd att fler väljer andra skolor men för den skull ska inte valfriheten dras in. Hallstahammar ska ha en skola som är så bra att man inte behöver välja andra alternativ. Men då måste vi satsa. Framtiden börjar i klassrummet - det måste vara så även i Hallstahammar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...