fredag 25 oktober 2013

Hallstahammars ekonomi går som tåget

eller det kanske var en dålig liknelse när jag tänker efter en gång till. Som tågpendlare vet jag ju hår tågen ibland går och ibland inte. Men å andra sidan kanske det är just så även i Hallstahammar. Just nu går det som tåget. Inga löv på spåren, ingen snö och inga banarbeten men bakom hörnet lurar vintern och vi vet ju alla vad som kommer då. Snö och förseningar.

Hallstahammars kommun uppvisar just nu ett fantastiskt ekonomiskt resultat! Det är jättebra! Men... såväl revisorerna som Alliansen jublar inte ohämmat liksom Socialdemokraterna. Varför då? Jo det är nämligen så att den stora delen av det ekonomiska resultatet kommer från oväntade tillskott utifrån (sk AMA pengar). När de pengarna inte kommer längre - vad händer då?

Flera nämnder har svårt att få ihop verksamheten och får rejäla budgettillskott inför 2014 och det är bra - det klarar vi också tack vare ökade skatteintäkter men nu är det fullt i Hallstahems lägenheter och det byggs inte mycket i kommunen så hur mycket mer kan vi egentligen växa?

Samtidigt som vi vet det här vet vi att vi behöver göra stora investeringar framöver. Vi behöver bygga ett nytt äldreboende vi måste bygga trygghetsboenden för våra äldre, förskolan behöver utökas redan inför våren 2014 och jag skulle vilja lägga pengar på att rusta våra skolor. Investeringsbehovet är stort och önskelistan tar nog aldrig slut!

Det är därför jag inte ohämmat jublar över det positiva resultatet. Det är därför vi igår gjorde ett tilläggsyrkande i kommunfullmäktige om att de sk AFA pengarna ska avsättas i en pott för investeringar av engångskaraktär och det är därför revisorerna höjer ett varnande finger.
Men samtidigt är jag givetvis jätteglad för att ekonomin går som tåget - det är fantastiskt - det är bra och det är precis vad Hallstahammar behöver!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...