lördag 7 januari 2012

Valfrihet på gymnaiset

Idag kom Alliansens insändare om valfrihet på gymnasiet in i VLT. Frågan var aktuell på vårt senaste barn- och utbildningsmöte. Frågan där handlade om vi skulle teckna nytt avtal med Västerås eller inte kring sk frisök får elever från Hallstahammar. Frisök går ut på att Hallstahammars elever får välja kommunala gymnasieskolor i Västerås på samma vilkor och till samma pris som Västerås egna elever. Vi har haft ett sådant avtal i flera år men nu vill majoriteten tecka om avtalet så det bara ska gälla program som inte finns på Kantzowska gymnasiet. En försämring såväl ekonomiskt som för valfriheten.

Från Alliansens sida tror vi på individens möjlighet att själv välja vad som är bäst för honom/henne därför förordade vi ett eget förslag som går ut på att alla elever (även IV) ska kunna välja Västerås kommunala gymnasieskolor på lika villkor. Som vanligt höll inte majoritetens företrädare med oss och därför skrev vi också den här insändaren.


Valfrihet även för gymnasieelever i Hallstahammar!

Vem har rätt att bestämma över dig? Majoritetens politiker i Hallstahammar eller har du ett eget val? När det gäller elever som misslyckats i grundskolan är svaret tydligt. De har inget eget val – majoritetens företrädare bestämmer vad som är bäst för dem!

Är det så vi vill ha det? Ska valfriheten vara obefintlig bara för att man en gång misslyckats? Ger det incitament till en nystart för de elever som så väl skulle behöva just det? Nej troligtvis inte.

I våras gick 19 % av eleverna i åk 9 i Hallstahammar – nästan var 5:e elev - ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Det innebär att IV (numera introduktionsprogrammet) är det ohotat största programmet på Kantzowska gymnasiet. Vad de här eleverna behöver är en nystart och vad som då behövs är väldigt individuellt. Alliansen vill att så många ungdomar som möjligt ska gå klart sin gymnasieutbildning och få en examen. Det ökar deras valmöjligheter i livet och motverkar en alltför hög ungdomsarbetslöshet.

Därför måste vi som politiker riva hinder för individuella lösningar och öppna möjligheter att lyckas. Istället låser vi in våra ungdomar likt gisslan på Kantzowska gymnasiet, allt för att inte elevunderlaget där ska minska för mycket.

Några av de elever som idag går IV på Kantzowska kanske skulle kanske behöva något nytt för att komma på rätt köl igen. Är det då inte värt att låta dem få det? Vi i Alliansen tror det och därför förordar vi valfrihet även för elever på Introduktionsprogrammet. Vi vill, liksom Surahammar redan gjort, teckna ett avtal med Västerås stad så att introduktionselever från Hallstahammar får fler valmöjligheter och förutom Kantzowska gymnasiet kan välja mellan ett flertal alternativ i Västerås. Det ger lika villkor för alla!
Alliansens företrädare i barn och utbildningsnämnden
Anna Lundberg (FP)
Petra Schmidt (FP)
Rolf Norrman (M)
Tobbe Estelli (M)
Göran Lindén (M)
Håkan Johansson (KD)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...