onsdag 22 juni 2011

PRIV - finns inte längre!

I dagens VLT har jag en debattinsändare om PRIV platser på Kantzowska gymnasiet. S och V majoriteten vill utöka antalet platser för obehöriga på Industritekniska programmet. Problemet är bara att vi har en ny skollag där möjligheterna för PRIV är kraftigt förändrade - jag vill helt enkelt säga att möjligheten för PRIV inte längre finns.

Undantag för godkäda betyg i  engelska finns för elever som inte haft möjlighet att delta i undervisningen i engelska under en betydande del av grunskolan (ex nyanlända) men som ändå bedöms klara studiena på det nationella programmet finns dock.

PRIV i S och V bemämingen då icke behöriga elever får gå på nationella program i övrigt är dock borta. Istället finns andra möjligheter som programinriktat individuellt val, preparandutbildningar, yrkesintroduktion, språkintroduktion och induviduella alternativ men det är alltså inte samma sak som en plats på ett nationellt program.

Att bereda plats för obehöriga elever på nationella program höjer inte kvalitén på Kantzowska gymnasiet. Det är helt enkelt fel väg att gå!

Det bästa vore istället, givetvis att vi har en grundskola av bra kvalité som ger färre obehöriga elever överhuvudtaget, men tyvärr har vi ju problem på den fronten i Hallstahammar.
Att kompensera en bristande grundskola med PRIV platser är dock  enligt mig  (och den nya skollagen) - fel . Jag hoppas därför att S och V företrädarna i Kantzowska gymnasieförbundet tänker om och tar sitt förnuft till fånga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...