söndag 20 februari 2011

Intressant ekonomi


VLT skrev häromdagen om Hallstahammars ekonomiska resultat för 2010. Det ser riktigt bra ut 13Mkr plus trots att verksamheterna går minus. Hur går det ihop?

Jo det är helt enkelt på att dels skatteintäkterna ökat + 8Mkr och dels på på att kommunen fått ett extra konjunkturstöd från staten 16Mkr.


Konjunkturstödet kommer inte 2011 och har i många kommuner 2010 till största del lagts på kistbotten. Så också i Hallstahammar.


Skälet till konjunkturstödet var bla att minska uppsägningar inom kommuner och landsting. På många ställen har dock sparprogram varit tvungna att genomföras och som en följd till detta -uppsägningar. Hallstahammar genomförde ett sparprogram på 20Mkr och anledningen till att verksamheterna inte riktigt klarar sin budget handlar bla om att man inte lyckats anpassa sig helt och hållet. Bla handlar det om uppsägningar och tack vare konjunktursstödet kan vi alltså klara ekonomin med ett plus under anpassningstiden. Vi har alltså använt viss del av pengarna till det de var avsedda för - att plana ut uppsägningarna.


Utmaningarna att klara verksamheterna inom budget kvarstår dock och det gäller att vi framöver tänker till kring både kort- och långsiktiga lösningar i kommunens budget. Vi har också stora investeringsbehov att klara framöver. Avloppen måste ses över och det kommer att kosta närmare 100Mkr i Hallstahammar, vi ska vara med att finansiera citybanan och 252:an och vi måste bygga en ny förskola i Kolbäck. Investeringsnivån de kommande åren är skyhög. Vi riskerar alltså att investera så mycket att vi måste låna pengar och på sikt gör det att vi krymper kostnadsutrymmet för de kommunala kärnverksamheterna.


Här gäller det att vi tänker till och inte drar på oss för höga investeringsnivåer som framtidens Hallstabor sedan får betala i form av minskad kärnverksamhet.


I juni ska budgeten för de kommande tre åren klubbas. Tills dess krävs det att vi tänker till kring Hallstahammars framtid! Vad tycker du är viktigt att Hallstahammars kommun satsar på framöver? Vad är prioriterat för dig? Hör gärna av dig med dina synpunkter anna.lundberg@folkpartiet.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...