fredag 4 december 2009

Kommunal budget

Nu börjar det på allvar dra ihop sig till budgettider på den kommunala sidan. På måndag kommer 2010 år detaljbudget upp på kommunstyrelsens bord under ett heldagssammanträde. I går hade vi därför en dragning inför budgeten med tjänstemän från kommunen.
Det var en givande kväll med en hel del information vi har användning av inför budgetarbetet.

Glädjande för Hallstahammar är att befolkningen ökar. Den 1 november, som är ett viktigt datum i dessa mätningar var vi ca 15 125 st innevånare i Hallstahammars kommun. Anledningen att det är viktigt att varje person är "värd" ca 45 000:- för kommunen. På den negativa sidan är att skattekraften minskat med 33Mkr sedan nov/dec 2008. Som motvikt till den minskningen har vi fått 16 Mkr i tillskott från regeringen men det är ändå tufft att få ihop den ekonomiska ekvationen.

S och V presenterade därför i höstas ett anpassningsprogram på 20 Mkr för att komma tillrätta med ekonomin. Vi var inte helt överrens om programmet. S och V vill spara 3% enligt "osthyvelsmetoden" - alla verksamheter ska spara 3% och inom Alliansen ville vi prioritera vård, skola och omsorg som vi helt enkelt gav 2Mkr extra och i stället drog ner på tekniska sidan. I vilket fall som helst landar nu S och V´s budgetförslaget på rätt sida om balanskravet men som det nu ser ut, med det förslag de lagt, tror jag att man måste komma med ytterligare "anpassningsprogram" redan i vår om man ska klara 2011.

Det går snabbt neråt och nu gäller det att vara klok för att inte åka på kostsamma bakslag. "Bandyklubbssyndromet" brukar Christer Pallin, chefsjurist på RF kalla det. Nu gäller det att våga fatta beslut och fatta rätt beslut för att hejda farten i nedförsbacken. Jag är övertygad om att vi inom Alliansen har förslagen som för Hallstahammar vore rätt i dessa tider. Nu gäller det att prioritera kärnverksamheterna, öka kvalitén på dem och samtidigt minska våra många gånger höga strukturkostnader. Bättre kvalité till lägre kostnad helt enkelt. Ingen lätt uppgift, men det går, det är jag övertygad om och vi har förslagen på hur ;-)
Så håll ögonen öppna, snart kommer vårt motförslag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...