tisdag 8 december 2009

Bra styrning ger bra skolresultat

Ännu en gång är det bevisat - Bra styrning ger bra skolresultat. SKL, Sveriges kommuner och landsting har i en studie kartlagt vad som förenar framgångsrika skolkomuner och kommit fram till att "en hög ambition med skolan och en strävan att alltid bli bättre" är framgångsfaktorerna.

I punktform tar man också fram:
  • Bra ledare
  • Kompetenta lärare
  • Höga förväntningar
  • Att man tar reda på hur det går (systematisk uppföljning)

Har de läst min blogg?
Det är precis det här vi måste få till i Hallstahammar.

2 kommentarer:

  1. Martin Carlbinder8 december 2009 kl. 15:32

    Höga förväntningar är oerhört viktiga, för elever men också för oss som arbetar i skolan. Lennart Grosin har skrivit en hel del om framgångsfaktorer i skolan och du kan läsa om detta, samt om andra skolforskares syn på skolutveckling, i Skolutvecklingens många ansikten, som vi just nu använder som utvecklingslitteratur på Kantzowska.

    Positiv förväntan är även utvecklande för oss lärare. Därför blir jag glad när människor i samhället tror på att vi gör ett bra jobb, när politiker som ni väljer att komma på besök för att se att vår skola har höga ambitioner och alltid strävar efter att bli bättre, samt när många olika forskningsperspektiv ligger till grund för beslut och åsikter.

    Bra ledare är naturligtvis också viktiga, men här är det framför allt viktigt att ledarna verkligen är ledare som kan ta fram det bästa ur sin personal, så att utvecklingen kommer från botten. Ett "top-down-styre" à la Henry Ford känns inte så aktuellt på 2000-talet.

    SvaraRadera
  2. Hej Martin
    Tror att vi alla skulle vinna på att läsa SKL rapporten och fundera över hur vi, oavsett "position" kan bidra till bättre skolresultat. Att titta på de som lyckats ger tydliga indikationer på var vi ska sätta in resurserna i första hand.
    Vad det gäller positiv förväntan håller jag fullständigt med dig. En positiv grundsyn är otroligt viktigt. Kan rekommendera Susanne Pettersson´s bok "Ta fram kraften inom dig" som jag bloggat om tidigare. Kan vi kombinera den med SKL´s framgångsfaktorer blir vi oslagbara ;-)
    Vill också tacka dig för ditt engagemang! Jag är övertygadom att du är en av de positiva krafter vi så väl behöver inom skolan i Hallstahammar. Synd att jag är borta i nästa vecka. Tipset lät otroligt spännande! Men ibland måste man jobba också ;-)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...