onsdag 24 oktober 2012

Integration en viktig fråga inte minst i Hallstahammar

Häromdagen fick jag möjlighet att lyssna på vår minister Erik Ullenhag prata om integrationsfrågor .

Såhär skriver Erik på sin hemsida:
"Jag tänker aldrig kompromissa med att Sverige ska fortsätta att vara ett öppet och tolerant land. Som liberal välkomnar jag invandring, oavsett om man kommer som flykting eller om man söker sig till Sverige för att arbeta eller studera. Men integrationen måste fungera bättre - människor som kommer till vårt land ska snabbt kunna komma i arbete och lära sig svenska." 

Så bra och tänkvärt! 

Idag följde vi upp Eriks föredrag med att diskutera integrationsfrågorna i Hallstahammar på vårt lokala partimöte. Det finns mycket vi som lokal kommunförening kan arbeta med för att förbättra integrationen. Språket, jobb och jämställdhet var frågor som vi idag diskuterade. Språket är en nyckel för mycket och det är väldigt viktigt att de som kommer till Hallstahammar och inte kan svenska får de bästa möjligheterna att lära sig språket oavsett om det är en man, kvinna eller ett barn. 
Vi har en skola - Nibbleskolan som är väldigt duktiga på att arbeta med integrationen i skolan. Men vi behöver arbeta med andra frågor också. SFI undervisningen måste utvecklas, kvinnor behöver uppmanas att lära sig svenska tidigare och våra ensamkommande flyktngbarn behöver stöd för att komma in i det svenska samhället på ett så bra sätt som möjligt. I Hallstahammar har vi ett HBV hem för ensamkommande flyktingbarn men det behövs också familjehem som komplement och för att de ska få en bra chans att bli en del av det svenska samhället. Jag beundrar verkligen de som på olika sätt arbetar för de här frågorna. Som politiker kan jag också dra mitt strå till stacken genom att sätta fokus på dessa frågor och det kommer jag och Folkpartiet i Hallstahammar att arbeta med framöver - så håll utkik. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...