söndag 2 september 2012

Flyttkarusell eller ökad kvalitet i skolan?

Ska vi satsa på en flyttkarusell eller kvalitet i skolan? För oss i Folkpartiet är valet enkelt! Kvaliteten i skolan är viktigast. Lokaler kan vi göra oss av med på annat sätt än att starta en flyttkarusell bland kommunens skolor.

Den röda S/V-majoriteten i Hallstahammars kommun har initierat en lokalutredning med anledning av att kommunen har allt för mycket tomma lokaler. Nu finns tre olika förslag presenterade. Ett av förslagen kallat “Ingång skola” innebär en flyttkarusell där varenda skola i kommunen påverkas.
Jag är överens med majoriteten att minska antalet kommunala lokaler. Men jag tycker att en flyttkarusell helt fel väg! Jag och Folkpartiet satsar hellre på ökad kvalitet i skolan - inte karuseller. Hallstahammar behöver bättre kunskapsresultat!

Folkpartiet har länge drivit flera konkreta förslag på kvalitetsökningar inom skolan.

       Höj lärarlönerna för duktiga lärare

       Satsa på ledning och styrning med tydliga mål

       Byt ut skolledningen

       Satsa på kompetensutveckling

       Fokusera på pedagogiskt ledarskap.

 Samtliga våra förslag blir klart billigare och ger dessutom ökad kvalitet än en flyttkarusell någonsin kan ge!

Vad det gäller lokalfrågan har vi jobbat med följande förslag:

       Flytta kommunhuset till Parkskolan

       Sälj det nuvarande kommunhuset

       Säg upp barackerna i förskolan och

       Sälj Folkets Park och Hus i Hallstahammar

Lokalutredningens ingång "skola och förskola" innebär en flyttkarusell utan dess like för kommunens skolor. Varenda skola föreslås flyttas och förändras.
  • Parkskolan föreslås bli åk 7-9 för hela kommunen
  • Tunboskolan blir åk 4-6
  • Lindboskolan blir åk 4-6 för hela tätorten och
  • övriga skolor i hela kommunen blir F-3 (dvs Nibble-, Fredhem-, Näslund- Strömsholm- och Vallbyskolan).
Dessutom flyttas biblioteket till Parkskolan, delar av kommunhuset till Parkskolan, baracker i förskolan avyttras och Eldsbodahusets tömms.

Delar i förslaget kan vid en första anblick kännas okej men jag kan inte låta bli att fundera på vad en flyttkarusell av skolorna skulle göra med våra kunskapsresultat. Jag är övertygad om att de inte skulle bli bättre. Vid en flytt av den här omfattningen läggs fokus på något helt annat än undervisning! Varför inte lägga pengarna för flyttkarusellen direkt på en ökad kvalité i skolan istället?

Personligen tror jag också att många i kommunens södra delar inte är speciellt förtjusta i att bussa sina barn till Hallstahammar för att gå i högstadiet (åk 7-9) utan i stället kommer att välja andra alternativ utanför kommunen. Redan idag har ett 15-tal elever från södra delen valt andra skolor. Om Tunboskolan skulle bli en 4-6 skola är jag övertygad om att det skulle bli fler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...