tisdag 3 juni 2014

Största investeringen i Hallstahammars historia?

Igår fattade kommunstyrelsen i Hallstahammar beslut om att investera närmare 250 Mkr i ett nytt särskilt boende (jag kallar det för äldreboende för enkelhetens skull). Ett bra men gigantiskt beslut att fatta.

Investeringen på 250 Mkr är den ena delen som får mig att hajja till. Det är mycket, mycket pengar och det är ju liksom inga pengar vi har liggande i något hörn direkt. Men den stora hickan får jag över den driftskostnad som det nya äldreboendet medför. En årlig driftskostnad på 73,3Mkr är en stor kostnad för en kommun i Hallstahammars storlek att bära och det är en kostnadsökning på över 23 Mkr/år. *hick*

Samtidigt är det här ett jättebra beslut för Hallstahammar och våra äldre. Ett nytt modernt boende för våra äldre behövs och kommer innebära ett enormt lyft för vår kommun. Tanken är att bygget ska står klart 2017.

Men det är inte annat än att jag funderar på långsiktigheten i den röda majoritetens ekonomiska tänkande. 2014 las varenda krona som gick ut i verksamheterna och inför budgetarbetet 2015 är önskelistorna längre än vad skattemedlen räcker till. Om vi inte sparar lite pengar på kistbotten kan det nya äldreboendet skapa stora ekonomiska problem för kommunen i framtiden, speciellt då vallöftena samtidigt duggar tätt...
Lite besinning med skattepengarna är vore klokt med en sådan investering runt hörnet.

Det ska bli intressant att se om den röda majoriteten har finansiering för alla sina vallöften. Just nu är Vänsterpartiet illa ute tror jag: 25 Mkr till nytt ridhus, nya cykelvägar i hela kommunen, tvålärarsystem och nytt äldreboende. Går de till val på att höja skatten måntro?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...