tisdag 12 juni 2012

Alliansens budgetförslag

Idag skrev VLT om vårt budgetförslag. Rubriken blev "De vill sälja Folkets Hus" men det är en hel del annat vi vill också. Kommunhuset vill vi flytta antingen till Parkskolan eller Landstingets hus nere vid centrum.  Barackerna vid kommunhuset är under all kritik och de behöver avskaffas innan nästa stränga vinter kommer. Vi vill också sälja Eldsbodahuset, Västra fabriken och vi vill göra oss av med barackerna i förskolan. Kommunhuset kan vi tänka oss som ett äldreboende i framtiden, Eldsbodaområdet är perfekt för boende med det mesta runt knuten liksom Folkets Hus området. Omflyttningen behövs för att minska antalet tomma lokaler i kommunen. Pengarna vi sparar satser vi i stället på annat.

Vi vill i första hand satsa på kommunens kärnverksamheter. Vård, skola och omsorg ska vara i fokus och ha en hör kvalité med medborgaren i centrum. Valfrihet är för oss en självklarhet och den ska vi utveckla stegvis så att var och en kan göra sina egna val av tex utförare inom hemtjänsten eller förskolan.

Vi tar också vara på skattepengarna genom att öka köptroheten. För att klara det vill vi anställa en controller. Vi tycker också att kommunfullmäktige ska minskas till lagkravet 41 st och att våra nämnder kan minska antalet ersättare.

Vi är också noga med att ha pengar över i vår budget. Vi ska ha ett resultat på runt +10Mkr/år för att säkra kommunens ekonomi i det långa perspektivet. Det behövs för att kunna ha en stabil verksamhet och för att vi ska kunna investera i nya lokaler och renovera de vi redan har. 4Mkr har vi i en planeringsreserv för oförutsedda händelser och 11Mkr satsar vi på utemiljön vid våra förskolor och äldreboenden.

En hel del annat finns också med i vår budget. Mer om det kommer. Nu ska jag börja förbereda presentationen inför måndagens kommunfullmäktige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...