måndag 29 november 2010

Dagens inlägg i budgetdebatten

Här har ni mitt inl'ägg från dagens budgetdebatt. Trevlig läsning ;-)

Herr ordförande, fullmäktigeledamöter, åhörare och närradiolyssnare.
1530tkr mindre till Folkets hus.
Föreningsbidraget ska i första hand gå till barn och ungdomsföreningar, det är ett av barn och bildningsnämndens mål. Det har flera pratat om här idag. Idag ger Hallstahammars kommun Folkets Hus ett bidrag på 1,530tkr.

Från Alliansens sida går vi längre – vi minskat Folkets Hus bidraget med 1,530tkr. En tydlig prioritering från vår sida – vi satsar på kärnverksamheten.

Nu börjar budgeten genast att rocka lite mer också- vi sticker ut och vågar ta de steg som är nödvändiga i Hallstahammar.

Säkert gillar inte alla den här förändringen . Men.. Frågan är inte vad vi väljer att göra utan vad vi väljer att göra i stället. Vad vill vi göra med de 1,530tkr i stället för att ge dem i bidrag till Folkets hus?

Jo vi vill satsa på kärnverksamheten – framför allt på vår skola och förskola.
Vi vill satsa på En till en i högstadiet för er som inte vet vad en till en är så är det datorer – en dator till en elev. En till en startade i Sverige i Falkenberg och vi har startat med satsningen på Tunbo. Falkenbergs En till en projekt har utvärderats flera gånger i närs samarbete med Göteborgs universitet.

Jag har läst utvärderingarna och konstaterar att de sammanfattar projektet med följande positiva effekter;
• Roligare lektioner
• mer skolarbete även hemma
• hög digital kompetens
• Lugnare klimat
• ordning och reda i skolan och kanske framför allt på elevernas skoluppgifter,
• lika förutsättningar för alla, alla har tillgång till samma förutsättningar - datorer
• markant ökning i motivation och prestation hos de flesta elever.
• Största prestationsökningen hos tidigare omotivitrade/svaga elever, pojkar (ett område där vi i Hallstahammar speciellt behöver utvecklas, men också hos högpresterande elever som blivit mer motiverade och fått nya utmaningar.

”Allt har blivit mycket bättre och roligare” sa tex en elev i en utvärdering. Här vill vi satsa!

Vi vill dessutom satsa på en upprustad utemiljö på förskolan. EU regler gör att stora delar av förskolans utemiljö inte följer gällande regler. Vi ska ha en utvecklande pedagogisk utemiljö för våra barn så här behövs en satsning. 600tkr lägger vi här.

Från alliansens sida tar vi steget och föreslår en minskning av föreningsbidraget till Folkets Hus – helt i enlighet med våra mål i barn och bildningsnämnden - i stället satsar vi på framtiden – barnen i Hallstahammar.

Jag yrkar därför på att Alliansens förslag till budgetramar i sin helhet tillstyrks.

1 kommentar:

  1. Blev en bra artikel i VLT också. Tyvärr inte på nätet...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...