onsdag 23 juni 2010

Ibland blir det snurrigt - jag håller inte med del 2

Ibland snurrar det till sig mer än vanligt. VLT skrev i förrgår om budgetdebatten i kommunfullmäktige. Tyvärr hade de fått en del om bakfoten och publicerade därför en rättning idag, som tyvärr också var fel. Jag påpekade misstaget och snurrade dessutom vidare lite till... Tänk så det kan bli ibland! Vi får se om det snurrat upp sig till i morgon ;-)



Nu är det i alla fall utrett och jag kan meddela att Alliansen står för följande vad det gäller Hemtjänsten.



Alliansen vill:


  • Ge alla över 80 år (det år man fyller) hemtjänst 6 tim/månad utan biståndsbedömning

  • Hemtjänsten kostar enligt ordinarie maxtaxa

  • Den som vill ha tjänsten kan själv välja utförare då vi även vill införa

  • Valfrihet i hemtjänsten (LOV)

Idén kommer från Lindköping där man har just detta fast för alla över 75 år, precis som vi i Folkpartiet föreslår i vårt Valmanifest. De har dessutom äldrelotsar som hjälper till att informera de äldre om valmöjligheterna och de arrangerar träffar där de olika utförarna får presentera sig. Systemet är klart intressant och Alliansen vill alltså införa detsamma i Hallstahammar. Det jag även skulle vilja använda mötena till är att informera om RUT och möjligheten för de äldre att även använda sig av det för hushållsnära tjänster. Ibland kan ju tom RUT vara billigare än hemtjänst fast många har inte en aning om det så lite information vore inte fel. Informationen ska givetvis också finnas på Hallstahammars hemsida.


Vad skiljer oss då åt från S och V? Det som främst skiljer är valfriheten. Vi tror på människans egen kraft att själv välja. Vi tror nämligen att människor själva vill välja vem som ska komma in över tröskeln. I en sammanställning jag läste häromdagen hade en person som hade hemtjänst i Hallstahammar haft 13 olika personer på besök i sitt hem och det är mycket. Tyvärr kommer jag inte ihåg mätperioden men jag tror det var under 14 dagars tid. I stort sett en person/gång alltså. Det skapar inte trygghet för de äldre!


Skillnaden mot dagens förhållanden är stor även om kommunalrådet gjorde vallöften, inspirerade av Alliansens förslag från talarstolen i måndags. Alliansen är tydlig och det framgår klart och tydligt i Alliansens budget för 2011 att LOV och 6 tim hemtjänst/månad ska införas redan nästa år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...