tisdag 29 december 2009

Insändare om Hallstahem

Visst är det härligt med vinter och snö. I går var det varmt och idag är vi tillbaka på rejäla minusgrader igen. Fördelen med snön är att det blir lite ljusare ute och att man får lite extra motion av att skotta. Dessutom är det ju kul att åka pulka och skridskor- vilket jag och barnen gör dagligen. Det är härligt med jullov!

Fast jag måste ju erkänna att det kliar lite i fingrarna också. Har svårt att inte tänka på jobbet eller politiken. Då är det ju kul att vi igår fick in vår insändare om Hallstahem i VLT.

I budgetdebatten den 21 dec påtalade jag oklarheterna om hur Hallstehem bidrar med 2Mkr i anpassningsprogrammet. Det framgår inte i handlingarna och jag tycker inte att jag fick några tydliga svar i debatten heller.

VLT skrev om budgetdebatten den 22 dec. Kul att bli citerad även fast det inte var ett helt korrekt citat. Hallstahem gick inte med 28Mkr i vinst, de har ett eget kapital på 28Mkr. Och precis som Bamse brukar säga - är man stor och stark måste man också vara snäll. Men ändå...
Svaren på hur Hallstahem bidrar med 2Mkr uteblev!

I övrigt var det en kul debatt i fullmäktige där mycket kom att handla om ideologi, en ideologi som vi lugnt kan konstatera skiljer oss åt rejält. Jag tror kommunalrådet sa att det var ett krondike som skiljer oss åt men det måste nog till mer än så.... Vi skiljer oss åt rejält och det känns bra att kunna påvisa det inför kommande valår 2010.

2 kommentarer:

  1. Jag är mycket nyfiken på ideologi-inslaget.

    Kom ni fram till konkreta ideologiska skillnader och vilka var dem?

    Gott Nytt År

    SvaraRadera
  2. Visst blir man nyfiken...
    Den ideologiska skillnaden kom framför allt fram då vi diskuterade en motion om utmaningsrätt (läs mitionen på www.folkpartiet.se/hallstahammar) som Alliansens gruppledare gjort. S och V´s svar på motionen var avslag och det man främst hänvisade till var att man vill ha kvar besluten i fullmäktige "för kommunen har en bättre helhetssyn". Man tror alltså att kommunen är den som bäst kan genomföra verksamhet och är mao inte intresserad av att upphandla, konkurrensutsätta eller utmana annat än vissa kontrollerbara delar. Rent konkret handlar man kontorsmaterial genom upphandling men att utmana hemtjänst, äldrevård eller tex snöskottning är man inte intresserad av. Det ska genomföras i egen regi enligt S och V. Vi i FP och Alliansen vill däremot införa utmaningsrätt vilket gör att vi kan konkurrensutsätta och upphandla även andra delar av den kommunala verksamheten som inte är myndighetsutövning. Vi tror att konkurrensutsättning ökar valfriheten, kvalitén, antalet företagare, karriärmöjligheterna och kanske dessutom spar lite skattepengar. Vi tror alltså inte att kommunen alltid är den bästa utföraren utan att en mix mellan privata och kommunala utförare ger den bästa verksamheten för kommunens innevånare. Att införa utmaningsrätt kan ske utan att äventyra den kommunala ekonomin eller tappa kontrllen. Det finns ett bra regelsystem för hur man kan genomföra systemet och man kan också välja vilka delar som får utmans innan upphandling ska ske.
    Idag har vi höga strukturkostnader i Hallstahammar men vi har inte bättre kvalité för det. Snarare tvärt om. Utmaningsrätt tror jag kan vara ett sätt att vända den trenden.
    Som sagt - här skiljer vi oss åt - MYCKET och det känns bra att kunna visa på dessa ideologiska skillnader i valrörelsen.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...