fredag 18 december 2009

Budget 2010

På måndag är det äntligen dags för budgetdebatt i fullmäktige. Vi är, som vanligt lite sent ute i Hallstahammar. Enligt grundplanen ska budgeten behandlas på november men det är väl mer regel än undantag att det sammanträdet flyttas fram till december. Nu blir det alltså ett heldagssammanträde den 21 dec då detaljbudgeten för 2010 och ramar för 2011/2012 ska klubbas igenom. Det är inte många dagar tillgodo innan året är slut...
Precis som i våras har Allians för Hallstahammar (FP, C, M och KD) gjort ett eget motförslag till budgeten. Man kan summera motförslaget med att vi har en hel del olika åsikter framför allt inom följande områden:
  • "Anpassningsprogrammets" fördelning

  • Kommunal upphandling/konkurrensutsättning/utmaningsrätt

  • Tekniska nämnden

  • Barn och bildningsnämnden (skola, förskola, kultur och fritid)

  • Öppenhet

  • Valfrihet och slutligen

  • den kommunala investeringsbudgeten

Hade vi haft majoritet idag hade vi haft en annan fördelning av "anpassningsprogrammet". "Anpassningsprogram" är ett finare ord för besparingar. Hallstahammars kommun ska spara 20 Mkr 2010.

Vi hade sparat 1Mkr mindre på både barn och bildnings- och socialnämndens verksamhet och i stället sparat mer på tekniska nämnden. Tyvärr drev majoriteten igenom sina egna besparingsramar i våras och det är de som nu gäller när vi ska fördela pengarna på måndag.

VLT som skrev om vårt motförslag häromdagen, har blandat samman tekniska nämnden med invetsreringar i avloppsnätet. Avloppsinveteringen ingår i investeringsbudgeten, inte i tekniska nämndens budget 2010. Det vi vill är att göra om tekniska nämnden till en beställarnämnd, konkurrensutsätta och införa utmaningsrätt för de verksamheter som är möjliga att utföras av någon annan än kommunen. Det är vi övertygade om skulle öka kvaliten, utveckla valfriheten och spara pengar för skattebetalarna i kommunen. Pengarna vi sparar på tekniska sidan vill vi i stället lägga på de kommunala kärnverksamheterna vård, skola och omsorg.

På måndag ska närmare 715Mkr fördelas. Spännande, svåra och viktiga beslut väntar! Hallstahammar kan bättre - det vet jag och Alliansen har de bästa förslagen på hur! Nu gäller det att ladda inför debatten och det är precis vad jag tänker göra. Rapport om hur det gick kommer på tisdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...