Artikeln hänvisar till en utredning som vi fick presenterad för oss i kommunstyrelsen precis innan valet. Enligt utredaren så har vi hög "kringtid" i Hallstahammar. För varje utförd timme hos kund behövs två timmars arbete. Det är ganska mycket och behöver effektiviseras.
Det som dessutom kom fram i rapporten var att skillnaden mellan biståndsbedömd tid, planerad tid och utförd tid var stor. En kund kan tex ha rätt till 10 timmars hemtjänst men i praktiken får den bara 6 timmar. I min värld känns det ganska konstigt. Har jag rätt till 10 timmar vill jag ju ha 10 timmar och inte 6. Ska vi införa LOV är det här dessutom en stor fråga som kan innebära stora skillnader ekonomiskt. Betalar vi utföraren för 10 timmar när det i verkligheten bara behövs 6 kommer våra kostnader att öka dramatiskt. Vi behöver alltså se över även den här delen av hemtjänstens arbete.
Jag är ju för LOV och vill att vi ska ha det i Hallstahammar. S och V lovade ingenting inför valet men det ska bli intressant att se vad de gör med utredningens olika förslag och hur man effektiviserar hemtjänstens arbete och planering. Som det är idag är det inte direkt effektivt nyttjande av skattemedel eller personalkompetens.
Hemtjänsten är tyverr inte det ända som drivs in effektivt Hallstahammar och som borde granskas! Men det är en början, även andra delar av äldrevården och omsorgen leds inneffektivt
SvaraRaderaDe egena kvalitetsmålen uppfylls inte och personal mår dåligt. Trots att vi i kommunen basserat på antal invånare bör ha fler arbetsterapeuter så är det troligt att en kommer att få sluta i januari då hennes vikariat går ut. Detta efter att ha arbetat i kommnen i mer än två år.
Kommunen tittar allt för mycket på siffror och för lite på kvalitetsmålen, ledarskap och personalens arbetssituation.
Jag kan inte annat än att hålla med om att det är fler saker vi måste se över i kommunen. Tyvärr har jag inte riktigt koll på just arbetsterapeuterna och deras situation men generellt så behöver fler delar ses över i kommunen.
SvaraRaderaPå flera områden kan vi dels bli effektivare rent kostnadsmässigt men också bedriva en bättre verksamhet så vi når de mål som finns. Jag tycker dock att vi behöver titta på alla delar och sedan väga samman dessa till en helhet. Missar vi för mycket i kostnadsdelen innebär det bara ännu mer nedskärningar och då blir resten ännu sämre - det hänger liksom ihop.
Att aldrig nå sina mål och att dessutom känna kravet på effektivitet utan att få verktygen att nå dem är otroligt frustrerande och jag tror ofta det är där vi tyvärr hamnar. Vi måste dessutom vara tydliga med vad vi vill. Där kommer ledningen in...
Har ett bra citat som lyder:” Om vi driver ut människor i svåröverskådlig terräng utan att förse dem med karta och kompass, så är vi ohederliga om vi uttrycker häpnad över deras vilsenhet när de kommit på avvägar eller blir bestörta när saker inte blir utförda på det sätt som tänktes”
"
Tänkvärt! Fortsätter gärna diskussionen och tar del av dina synpunkter. Har du tid att ses nån dag? Bjuder gärna på en fika maila mig på anna.lundberg@liberal.se så kan vi se vad vi kan få till.
Som sagt många delar att se över. När det gäller målen för kvallitet/budget så måste man väll ändå från politiker håll vara medveten om respektive verksamhets mål när man sätter budgeten. Efter som att man då ger snickaren hammaren för att spika. Ger man inte rätt verktyg så kan man inte komma och gnälla sedan när huset är skevt.
SvaraRaderaI har talat med en del kommunalanställda och det gemensamma intrycket är att de hela tiden får göra "brandkårsutryckningar" fixa saker med tillfälliga lösningar. vilket leder till ett inneffektivt arbete både kostnadsmässigt och resursmässigt.
Kaffe låter gott. När var och hur? Jag jobbar hemmifrån denna vecka utom i dag när jag ska till Sthlm. Hör av mig på mailen.