onsdag 20 juni 2012

Folkets Hus och park - nu i kommunal regi

I förrgår klubbade kommunfullmäktige igenom ett köp av Folkets Hus och Park i Hallstahammar & Kolbäck. Att vi ska köpa Folkets hus och Park i Hallstahammar är något vi i Alliansen förordat länge och i det läge föreningen är i nu var det en absolut nödvändighet.

Föreningen är på konkursens brant och om vi inte hade köpt fastigheten hade vi säkerligen fått betala 5Mkr ändå men inte fått något för det eftersom vi hade ett borgensåtagande på den summan. Nu köps de båda fastigheterna in för 5,9Mkr och kommunen blir alltså ägare till såväl Folkets Hus och Park i Hallstahammar som Kolbäck.

So far so good. Problemet är bara vad som händer nu. Jag och resten av Alliansen ville att fastigheten köptes in för att säljas och att en plan för driften fram till försäljningen skulle tas fram men se nej - det ville inte majoriteten. Frågan är vad de vill.

Ska Hallstahammars kommun driva konferensanläggning, nöjesarrangemang och samla på sig ännu mer lokaler på hög? Är det vettig användning av kommunala skattemedel? Eller ska föreningen som inte lyckats tidigare fortsätta driva verksamheten med en chef som är polisanmäld och en styrelse som uppenbarligen inte haft koll på läget - är det lämpligare? I mina ögon är inget av alternativen speciellt bra.

Dessutom vet vi att fastigheterna kräver investeringar. Ska kommunen investera och i så fall för vilka pengar då? Med koll på majoritetens budget kan jag säga att där finns då inte mer än 500tkr ointecknat trots en väldigt låg resultatnivå.

I dagens VLT kan man läsa att ordföranden i Folkets Hus och Park föreningen är nöjd och glad och verksamheten fortsätter som om ingenting hade hänt...  Och jag blir lite mörkrädd. Vad händer nu??? Kommunen är 5,9Mkr och ingen plan för framtiden finns.

tisdag 19 juni 2012

Spel för gallerierna

Igår var det kommunfullmäktige med budget och Folkets Hus inköp som stora punkter på dagordningen. Vad det gäller budgetdelen blev jag faktiskt igår uppriktigt förbannad på kommunalrådets raljerande.

Hon får gärna kritisera våra förslag och tycka att de är fel men att tidigare år skylla på att vi är sena med våra förslag och sedan i år när vi lämnar in det i god tid försöka sätta sig in i våra förslag kvällen innan, dessutom säga just det i talarstolen och sen skylla på att man inte förstår - det gör mig upprörd och det känns inte speciellt seriöst.

När majoriteten sedan dessutom från talarstolen lägger till diverse andra löften utan att ha dem finansierade och förankrade får det mig att fundera över hur insatta de är i sin egen budget egentligen. Men det förstås - de har ju en stab av tjänstemän som får sätta ihop deras förslag och vi gör våra egna på kvällar, helger och luncher när vi får till det. Hur som helst har de en väldigt låg resultatnivå, en gigantisk investeringsplan och i stort sett obefintliga pengar om något oförutsett skulle hända.

Majoriteten är stolta över att ge 80% i pris och lönekompensation till nämnderna men det man glömde säga är att man samtidigt lägger ett sparbeting. Först ger man alltså med ena handen för att sedan ta med den andra.


Majoriteten vill gasa och bromsa samtidigt. Det ungefär som att driva och förhålla samtidigt (för att tala fikonspråk från ridsporten) och ibland kan det ju fungera en kortare stund om man sitter på en välutbildad häst men ibland gör man inte det och då slutar det inte lika bra. För att övergå till andra hästkrafter så slits bromsarna och bensinen går åt snabbare – det blir helt enkelt både dyrare och en ryckigare färd. Alliansen förordar en annan färdväg men den föll inte majoriteten i smaken. Jag är dock övertygad om att flera av våra förslag så småningom kommer att genomföras på ett eller annat sätt.

Folkets hus återkommer jag till i ett helt eget inlägg =)onsdag 13 juni 2012

Sverige ska vara öppet

Igår publicerade Jan Björklund mfl en debattartikel i DN angående integrationens utmaningar i Sverige och Folkpartiets konkret förslag på lösningar.

Sverige ska vara ett öppet samhälle. Jag är övertygad om att olikheter berikar men vi kan samtidigt inte blunda för integrationens utmaningar. Där är svenska språket en nyckel. Om fler kan svenska och får in en fot på arbetsmarknaden så kan vi motverka utanförskap.

Kritikerna beskyller Folkpartiet för att fiska i grumligt vatten och vara allt för populistiska men vi kan inte blunda för problemen och i artikeln publiceras konkreta förslag på lösningar. Att påstå att Folkpartiet inte vill ha ett mångkulturellt  öppet samhälle är i min mening rent förtal! Läs ordentligt ni som påstår något sådant. Ni har fått det totalt om bakfoten!
 

tisdag 12 juni 2012

Alliansens budgetförslag

Idag skrev VLT om vårt budgetförslag. Rubriken blev "De vill sälja Folkets Hus" men det är en hel del annat vi vill också. Kommunhuset vill vi flytta antingen till Parkskolan eller Landstingets hus nere vid centrum.  Barackerna vid kommunhuset är under all kritik och de behöver avskaffas innan nästa stränga vinter kommer. Vi vill också sälja Eldsbodahuset, Västra fabriken och vi vill göra oss av med barackerna i förskolan. Kommunhuset kan vi tänka oss som ett äldreboende i framtiden, Eldsbodaområdet är perfekt för boende med det mesta runt knuten liksom Folkets Hus området. Omflyttningen behövs för att minska antalet tomma lokaler i kommunen. Pengarna vi sparar satser vi i stället på annat.

Vi vill i första hand satsa på kommunens kärnverksamheter. Vård, skola och omsorg ska vara i fokus och ha en hör kvalité med medborgaren i centrum. Valfrihet är för oss en självklarhet och den ska vi utveckla stegvis så att var och en kan göra sina egna val av tex utförare inom hemtjänsten eller förskolan.

Vi tar också vara på skattepengarna genom att öka köptroheten. För att klara det vill vi anställa en controller. Vi tycker också att kommunfullmäktige ska minskas till lagkravet 41 st och att våra nämnder kan minska antalet ersättare.

Vi är också noga med att ha pengar över i vår budget. Vi ska ha ett resultat på runt +10Mkr/år för att säkra kommunens ekonomi i det långa perspektivet. Det behövs för att kunna ha en stabil verksamhet och för att vi ska kunna investera i nya lokaler och renovera de vi redan har. 4Mkr har vi i en planeringsreserv för oförutsedda händelser och 11Mkr satsar vi på utemiljön vid våra förskolor och äldreboenden.

En hel del annat finns också med i vår budget. Mer om det kommer. Nu ska jag börja förbereda presentationen inför måndagens kommunfullmäktige.