tisdag 24 januari 2012

Sovstad eller ny industri?

På nyhetsplats i slutet av förra veckan gick att läsa att Sandvik i Hallstahammar varslar 100 personer. Det är ett nytt bakslag för kommunen och väldigt tråkigt.  Jag, precis som kommunalrådet hoppas givetvis att det löser sig för alla de som berörs av varslet. Sandvik är optimistiska att man ska hitta lösningar för alla individer men det är klart att det här kommer att påverka vår kommun negativt. Det positiva är att Sandvik även satsar i Hhr och det på en del som anses vara framtiden. Det bådar gott.

Frågan är dock hur framtiden för Hallstahammar kommer att se ut. Kommer Hallstahammar att bli en sovstad och sk pendlarkommun eller kommer ny industri och företag att etablera sig på orten i framtiden?
Ledaren i förra veckans VLT (tyvärr inte på nätet) kommenterar det med att "För Hallstahammar gäller det att söka nya arbeten och bli mer av en pendlarkommun" och det är helt sant tror jag. Ibland när benämningen pendlarkommun diskuteras är det i väldigt negativa tongångar. Vad är negativt med att vara en pendlarkommun?

För att bli en bra pendlarkommun bör vi satsa på förskolan, grundskolan, bra boende, snabba bredband och kollektivtrafik. Då kan vi locka pendlare att bosätta sig i vår kommun. Är det där vi ska satsa våra resuurser i första hand? Vad tror du om framtiden i Hallstahammar?

måndag 23 januari 2012

Nej betyder ja- eller? Ingen vill leda ett sjunkande skepp

Ingen vill leda ett sjunkande skepp - inte heller socialdemokraterna. Efter helgen och Håkan Juholts avhopp som partiledare för socialdemokraterna undrar jag stilla. Hur trötta är socialdemokraternas lokalaföreträdare på att läsa om kris och diskutera avhoppet? Säkerligen är det inte så roligt för dem just nu. Men så kanske det går när man inte har en öppen process i valet av partiledare - vad vet jag - det är iaf intressant att på avstånd följa debatten i Juholts efterdyningar. Jag tror dock inte S kris löser sig bara för att Juholt avgår. Det krävs mer för socialdemokraterna att vända sin negativa trend. Om de lyckas det får vi se i valet 2014.

En sak som är väldigt fascinerande nu är hur alla säger nej till att bli ny partiledare. Det är tydligen en kultur i S att säga nej men mena ja även fast man vill. Snacka om att jantelagen har ett järngrepp över partiet. Inte konstigt att man har en kris- ingen vill ju leda...

tisdag 17 januari 2012

Jerringpriset till Rolf-Göran BengtssonRekord, rekord, rekord när Rolf-Göran igår vann Jerringpriset! Fantastiskt, underbart! En seger för hela ridsporten. Gissa om jag röstade, skrek och fällde en tår =)

Visioner och regioner

Igår var det kommunstyrelse i Hallstahammar och visioner och regioner var på dagordningen. Regioner handlade så klart om regionfrågan och vilka län som bör bli ihop med vilka. För gemene man tror jag den här frågan är ganska ointressant och komplicerad att förstå. Huvudsaken är att sjukvård och kollektivtrafik mm fungerar.

Har i frågan pratat med lite olika kategorier av människor och jag är trygg och nöjd med det förslag som Alliansen i Hallstahammar igår drev men blev nedröstade kring nämligen Uppland, Västmanland & Södermanland. Igår diskuterade tydligen även Landstinget i Sörmland frågan men fastnade rejält. Blir intressant att se om det blir några regioner eller inte de närmaste åren.

Visionerna handlade om kollektivtrafiken. Hur ser kollektivtrafiken i Hallstahammar ut 2030? Har du svaret? Jag tar gärna mot ideer och tankar på hur just Du tror utvecklingen pekar. Gjorde ett inlägg igår i KS om distansarbete och dess ev påverkan på kollektivtrafiken i framtiden. Vet inte riktigt om de andra fattade vad jag menade men idag blev jag lite glad när jag på P4 Västmanlands nyhetssändning kl 06:00 imorse hörde att just distansarbetet i Västmanland ökade. Visst blir det så även i framtiden, eller?!

onsdag 11 januari 2012

S orealistiska drömmar om Kantzowska!

Idag skriver VLT om Kantzowska gymnasiet och den "planerade" ombyggnaden som nu beräknas kosta mellan 20-50Mkr.
Jag liknar det här vid en bilaffär. Jag vill ha en ny Wolksvagen Passat (eller varför inte en Ferrari, det vore väl ännu häftigare). Tycker att det är en jättefin bil, praktisk, den är skön att köra och snygg. Vill ha! men - jag har inte råd.

Att låna pengar för att köpa en ny bil kostar pengar, varje månad och de pengarna har jag inte inkomst till att klara av. Därför kör jag pappas gamla Skoda i stället. Den är billig i drift, fungerar och jag har råd med den! Precis så är det med Kantzowska gymnasiet. Kommunalrådet drömmer om en ny flaschig gymnasieskola men vad har vi råd med?! Kommunalrådet drömmer!

20-50Mkr är fantasisummor! 2012 går Hallstahammars kommun, i budget med ett ekonomiskt resultet på 700tkr. Det finns inga pengar att invetsera i nya lokaler på Kantzowska! För varje miljon som investeras ökar driftskonstnaden med 100tkr och att låna pengar har aldrig varit gratis. Minst 3% i ränta får man i alla fall räkna med. Kommunen har råd att investera 20Mkr/år utan att låna av framtiden. De kommande tre åren går vi långt över det och nu vill man lägga på ytterligare 20-50Mkr. Vad tror man - att det ska regna pengar över Hallstahammar från ovan, eller? Att äta kakan och samtidigt ha den kvar har aldrig fungerat förut - det kommer det inte att göra i den här frågan heller.

Jag satsar hellre kommunens pengar på en ny förskola i Kolbäck och ett nytt Äldreboende. Vi har inte råd att investera 20-50Mkr i gymnasiets lokaler om vi inte tar bort något annat. Frågan är vad kommunalrådet vill ta bort i stället?

tisdag 10 januari 2012

Valfrihetsdiskussionen fortsätter

Valfihet på gymnasiet javisst - men gisslan - nej tack! Socialdemokraterna har dålig koll på vad som gäller här kommer ett svar jag fick hjälp med via Roger Haddad och stadssekreteraren:
"Utan samverkan finns det ingen rätt för eleven att bli mottagen i en annan kommun."

Skolverket skriver följande i sin folder om Introduktionsprogrammen:
"Hemkommunens ansvar betyder inte att kommunen alltid själv måste anordna
utbildningen. Två av introduktionsprogrammen, programinriktat individuellt val och yrkesintroduktion, kan utformas för en grupp elever vilket betyder att det blir möjligt för en elev att söka utbildningen och den kan finnas med i det utbud som huvudmannen erbjuder eleverna. Hemkommunen kan då det gäller dessa program fullgöra sin skyldighet genom ett samverkansavtal med en annan kommun eller ett landsting, vilket innebär att denna huvudman ska ta emot behöriga sökande.

När det gäller utbildningar som är utformade för enskilda elever, och alltså inte är sökbara, kan en kommun fullgöra sitt ansvar genom att åta sig att stå för kostnaderna för en utbildning som eleven får i en annan kommun eller ett landsting.
Det är frivilligt för kommunen eller landstinget som anordnar ett introduktionsprogram
att ta emot en sökande som inte hör hemma i kommunen eller samverkansområdet.
Detta innebär att det inte finns en generell rätt för ungdomar att bli mottagna i en annan kommun än hemkommunen."

Där Christina Aspenryd, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Hallstahammar har du ditt svar på vad som gäller kring Instroduktionsprogrammen. Det är alltså upp till kommunen om man vill ge eleverna valfrihet eller inte. Frågan är bara om S verkligen är beredda att skapa ett samverkansavtal eller om de vill fortsätta begränsa elevernas valmöjligheter. Det återstår att se!

lördag 7 januari 2012

Valfrihet på gymnaiset

Idag kom Alliansens insändare om valfrihet på gymnasiet in i VLT. Frågan var aktuell på vårt senaste barn- och utbildningsmöte. Frågan där handlade om vi skulle teckna nytt avtal med Västerås eller inte kring sk frisök får elever från Hallstahammar. Frisök går ut på att Hallstahammars elever får välja kommunala gymnasieskolor i Västerås på samma vilkor och till samma pris som Västerås egna elever. Vi har haft ett sådant avtal i flera år men nu vill majoriteten tecka om avtalet så det bara ska gälla program som inte finns på Kantzowska gymnasiet. En försämring såväl ekonomiskt som för valfriheten.

Från Alliansens sida tror vi på individens möjlighet att själv välja vad som är bäst för honom/henne därför förordade vi ett eget förslag som går ut på att alla elever (även IV) ska kunna välja Västerås kommunala gymnasieskolor på lika villkor. Som vanligt höll inte majoritetens företrädare med oss och därför skrev vi också den här insändaren.


Valfrihet även för gymnasieelever i Hallstahammar!

Vem har rätt att bestämma över dig? Majoritetens politiker i Hallstahammar eller har du ett eget val? När det gäller elever som misslyckats i grundskolan är svaret tydligt. De har inget eget val – majoritetens företrädare bestämmer vad som är bäst för dem!

Är det så vi vill ha det? Ska valfriheten vara obefintlig bara för att man en gång misslyckats? Ger det incitament till en nystart för de elever som så väl skulle behöva just det? Nej troligtvis inte.

I våras gick 19 % av eleverna i åk 9 i Hallstahammar – nästan var 5:e elev - ut grundskolan utan behörighet till gymnasiet. Det innebär att IV (numera introduktionsprogrammet) är det ohotat största programmet på Kantzowska gymnasiet. Vad de här eleverna behöver är en nystart och vad som då behövs är väldigt individuellt. Alliansen vill att så många ungdomar som möjligt ska gå klart sin gymnasieutbildning och få en examen. Det ökar deras valmöjligheter i livet och motverkar en alltför hög ungdomsarbetslöshet.

Därför måste vi som politiker riva hinder för individuella lösningar och öppna möjligheter att lyckas. Istället låser vi in våra ungdomar likt gisslan på Kantzowska gymnasiet, allt för att inte elevunderlaget där ska minska för mycket.

Några av de elever som idag går IV på Kantzowska kanske skulle kanske behöva något nytt för att komma på rätt köl igen. Är det då inte värt att låta dem få det? Vi i Alliansen tror det och därför förordar vi valfrihet även för elever på Introduktionsprogrammet. Vi vill, liksom Surahammar redan gjort, teckna ett avtal med Västerås stad så att introduktionselever från Hallstahammar får fler valmöjligheter och förutom Kantzowska gymnasiet kan välja mellan ett flertal alternativ i Västerås. Det ger lika villkor för alla!
Alliansens företrädare i barn och utbildningsnämnden
Anna Lundberg (FP)
Petra Schmidt (FP)
Rolf Norrman (M)
Tobbe Estelli (M)
Göran Lindén (M)
Håkan Johansson (KD)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...