tisdag 29 november 2011

Löner - inte en politisk fråga?

Igår kväll var det kommunfullmäktige. Jag hade två interpellationer varav den ena besvarades igår. Den handlade om löner inom skolan och förskolan och om det lönade sig att anstränga sig.

Svaret jag fick var en statistik med bla lärarlöner/adjunter, lärare, förekolelärare och barnskötare. Uppställlningen var i percentil P20, Median och P90. Måste erkänna att jag fick Googla vad det var för mått och hittade svaret.
Jag tror att det var ganska få som i fullmäktige igår förstod uppställningen och hängde med i förklaringen men jag förstod i alla fall.

Hur som helst kan jag konstatera att lönespännvidden förmodligen är ganska bra bland lärare men väldigt mycket sämre bland barnskötare om man tittar på denna redovisning.
Om man tittar på en annan redovisning, som är väldigt mycket lättare att förstå och som jag lyckats hitta kring lönestatistik i Västmanland har en lärare mellan 18-25 år med max 1 års yrkeserfarenhet i snitt 21 500 kr i lön och en lärare mellan 18-65 år med 20-25 års erfarenhet en lön på i snitt 25 900kr. Hallstahammar verkar ju ligga över detta snitt även om det är svårt att jämföra de båda statistikerna och det är jättebra!

Men lönar det sig att anstränga sig? - Det vet jag fortfarande inte! Förklaringen jag fick igår med lönegrupper tycker jag inte gav svar på den frågan.

Det jag däremot ser är att barnskötare och förskolelärare i alla fall av statistiken i svaret jag fått verkar ha en väldigt dålig löneutveckling i Hallstahammar!

Vad som var mest anmärkningsvärt och kom fram i debatten kring min interpellation var att majoritetens företrädare som besvarade interpellationen tyckte att löner inte var en politisk fråga. Hur kan lönenivåer inte vara en politisk fråga?

Om det vore så - -varför skulle då fackliga organisationer försöka påverka oss som politiker om att de vill ha högre läner? Titta bara på Lärarförbundet som efterlyser modiga politiker (och hittat några i Landskrona). Varför skulle de ha en sådan kampanj om det inte vore vi som politiker som påverkade lönenivåerna i vår kommun?! Varför skulle man demonstera utanför kommunfullmäktige i Västerås om inte politiker var ansvariga för lönefrågan? Jag förstår ingenting....
Efterlysning: Modiga politiker

söndag 27 november 2011

Fegt hade varit att sitt kvar!

Kommunalrådet Catarina Pettersson kallar mig i lördagens VLT feg och oansvarig för att jag avgått ur Kantzowska gymnasieförbundets styrelse. Hade jag varit feg hade jag suttit kvar i styrelsen. Nu valde jag att avgå och det är allt annat än fegt! Jag vet att jag gjort rätt och givetvis är jag beredd att försvara varför.

Sitter man i en styrelse och inte kan påverka kan man omöjligt sitta kvar i styrelsen. Jag anser att pga att jag inte fått den information jag borde har man fråntagit mig möjligheten att påverka. Politiker har också undvikigt (medvetet eller omedvetet?)att dementera föreställningen att beslut tagits om ombyggnation av skolans lokaler - det tycker jag är att ljuga. Pga detta kan jag inte längre ställa mig bakom styrelsens arbete och därmed är det helt naturligt att jag avgår.

Jag är övertygad om, vilket jag också framfört bla i Radio Västmanland att kostnaderna för Kantzowska gymnasiets omställning kommer att påverka hela kommunens ekonomi. Eftersom man inte anpassat kostymen som man borde kommer Kantzowska kosta mer än vi trott 2012. Kommunalrådet bemöter det med att man tar av resultatet men då skatteintäkterna minskat undrar jag då hur mycket som blir kvar. Ska man dessutom investera i lokalerna och låna ytterligare så lär det inte bli något resultat över huvud taget. Går något annat dessutom fel så är vi på minus.

Hallstahammar har som mål att gå ca 10 Mkr plus/år. Det behövs för att skapa en stabilitet och långsiktighet i kommunens ekonomi.  Det lär inte ske 2012! 

torsdag 24 november 2011

Min avgång skapar rubriker

Min avgång skapar rubriker och många kommentarer, inte minst på Facebook. Mycket av dagen idag har gått åt till att prata med media och förklara varför jag satt ner foten och varför jag väljer att avgå som ledamot i Kantzowska gymnasiet.  Turerna kring Katzowska är inte helt lätta att förklara men jag försöker så gott jag kan. Just nu bemöter jag kommentarer på mitt avhopp som kommit på vlt.se. Gå gärna in och kommentera där du också!

Jag har också bemött ordförande Leif Carlbergs kritik på mitt avhopp med följande kommentarer:

"Om Leif Carlberg fått samma bristande information som mig - är den här frågan än allvarligare.
Tvisterna med de fackliga organisationerna är en sak – att inte säga upp personal i den omfattning som man borde är en helt annan.

Jag påtalade redan tidigt i våras att det skulle bli problem att anpassa kostymen på Kantzowska men  majoriteten valde att blunda för verkligheten nu ser vi resultatet av det. "
Jag står i alla fall stadigt på jorden och är nöjd med mitt beslut att sätta ner foten! Blir alldelses varm av alla fina kommentarer och stöd jag fått idag! Tack för det!

Jag avgår från Kantzowska gymnasieförbundet

Pressrelease från Folkpartiet i Hallstahammar
2011-11-24

Anna Lundberg, FP avgår ur Kantzowska gymnasieförbundet


Anna Lundberg, Folkpartiets representant och ledamot i Kantzowska gymnasieförbundet i Hallstahammar avgår idag med omedelbar verkan. Orsaken till avgången är att hon anser att direktionen inte skött avvecklingen av kommunalförbundet som man borde.
-          Jag har haft en obehagskänsla av att allt inte är som det borde en längre tid och efter att ha fått fakta som bekräftar min känsla vill jag tydligt visa min ståndpunkt, säger Anna och fortsätter:

-          Det har för mig som ledamot varit en omöjlig situation när jag inte fått den information jag behövt för att vara insatt i avvecklingen förrän det är försent. Nu får majoriteten i direktionen ta sitt ansvar, jag ställer mig inte bakom arbetet längre och då tycker jag att det är rätt av mig att lämna direktionen, säger Anna.

-          Problemet blir jag dock inte kvitt. Verksamheten ska övergå i kommunal regi till våren, så utmaningarna att anpassa kostymen och hantera kommande underskott i verksamheten lär jag få hantera ändå. Jag anser dock att direktionen borde ha varit mer handlingskraftig i avvecklingen inför övergången och att jag borde ha fått mer information, tidigare – därför avgår jag.  Avvecklingen av förbundet kommer att kosta Hallstahammars kommun mellan 8-15Mkr. Den summan hade kunnat vara avsevärt lägre!
En annan anledning till avgången säger Anna beror på att hon dessutom upplever att personalen på Kantzowska förs bakom ljuset.
-          På en konferens häromveckan blev jag varse att personalen uppfattat att beslut tagits av politiker i Hallstahammar om en investering i ombyggnationer av gymnasiets lokaler. Så är inte alls fallet! I budgeten för 2012-2014 finns inte en krona avsatt för detta och någon ekonomisk möjlighet till miljoninvestering ser i alla fall inte jag att det finns någon chans till. Att få ihop kommunens budget de kommande åren kommer att vara en utmaning ändå. Skatteintäkterna minskar och det redan 2012 fortsätter Anna.

-          Med ett gymnasieförbund som inte anpassat kostymen blir det än värre. Budgeten som fastställdes för gymnasiet kommer aldrig att hålla. Vart ska pengarna tas ifrån, undrar Anna Lundberg uppgivet. Och fortsätter - dessutom läggs otroligt mycket tid ner på övergången till den kommunala verksamheten, hela kommunen har fått göra en halvhalt pga Kantzowska.

-          Majoriteten i Hallstahammar får nu står för det här själva. Jag ställer mig inte bakom direktionens arbete och väljer därför att lämna densamma med omedelbar verkan avslutar Anna.

söndag 20 november 2011

På banan igen

Efter två veckor med ryggskott är jag åter på banan och det med besked!Nu är det full rulle som gäller. Fick dessutom en enomrm inspiration efter presidiekonferens med Västmanlands kommuner och landsting (VKL).
Vi fick lyssna till en hel del intressanta föredrag - två fastnade lite extra hos mig.

Det ena var Christer Norström VD på SICS som pratade omvärldsbevakning, trender och innovation. Vhrister ställde i början av sitt föredrag - Hur ska vi bli bättre? en fråga jag ständigt funderar över såväl i politiken som jobbet. Varför? var en annan. En hel del i föredraget hade kopplingar till skolvärlden och en reflektion som lyftes var hur stängd skolans värld faktiskt är. Christer drog paralleler till Steve Jobs och open or closed innovation och vad som lyckas bäst. Kontentan blev att skolan behöver ha mer av "open inovation" och involvera sin omvärld för att lyckas i framtiden. I slutorden uppmanades vi att Have a clear strategy, build trust och DO IT! Något jag verkligen tar med mig. Hoppas att bilderna från föredraget kommer så jag inte glömmer allt Christer sa. Det var mycket klokt och inspirerande.

Det andra som fastnade lite extra var Nisse Simonson, författare till boken Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra. Sällan har jag blivit så positivt överraskad och skrattat så mycket på ett föredrag. På Hallstabänken skrattade vi så tårarna rann samtidigt som vi lärde oss massor. Vill du kika lite på vad vi fick uppleva så hittade jag ett klipp på Tuben. Se och inspireras du också! Får du någon gång möjlighet att lyssna på Nisse live - ta den!! Du kommer inte att ångra dig.

Fick bla fler argument till varför mina morgonpromenader är så viktiga! Så nu när ryggskottet är över är det dags att börja gå igen. Det är nyttigt både för det ena och det andra har jag lärt mig av Nisse!

fredag 4 november 2011

Politiskt cykelbråk?!

Idag skriver VLT om det "Politiska cykelbråket" i Hallstahammar. Det hela handlar om den motion som Vänsterpartiet skrivit om att kommunen borde börja med kommunal cykeluthyrning och min egen reaktion på förslaget.
Jag vet inte om jag skulle kalla det politisk cykelbråk men jag står för mina åsikter ! En kommun ska i första hand syssla med kärnverksamhet vård, skola och omsorg, inte kommunal cykeluthyrning som är en självklar näringsverksamhet i mina ögon.

Vänsterpartiet är givetvis av en annan åsikt. De tycker att kommunal cykeluthyrning främjar folkhälsan, en koppling jag har väldigt svårt att se. Att kommunanställda ska ha tillgång till cyklar är dock en annan fråga men att hyra ut cyklar till turister är något helt annat och inget Hallstahammars kommun ska lägga kommunala skattemedel på.

Richard Andersson hänvisar i artikeln till Örebro kommun och tittar man på deras hemsida kan man se just att kommunen konkurrerar med privata företag om cykeluthyrning. Jag tycker inte att en kommun ska konkurera med privata näringsidkare. Det finns tom en lag om att man inte ska det!

Svenskt näringsliv publicerar på sin hemsida olika exempel på osund konkurrens från kommuner. Rätt intressant läsning. Frågan är om cykeluthyrning i Hallstahammar skulle platsa där?!
Om just Örebro satsar kommunala skattemedel eller inte på cykeluthyrningen är svårt att utläsa men med tanke påom det är beredskapsarbetare som utför cykelreparationerna så torde det vara så och då blir det just osund konkurrens dvs ett brott mot lagen. Eller hur?!

tisdag 1 november 2011

Vänsterpartiet är ute och cyklar

Vänsterpartiet i Hallstahammar vill att kommunen satsar på cykeluthyrning i kommunal regi! Det anser vi från Folkpartiet är en grov felprioritering av de kommunala resurserna. En kommun ska i första hand syssla med kärnverksamhet som vård, skola och omsorg. Inte satsa kommunala skattemedel på näringsverksamhet som lika gärna kan drivas av lokala näringsidkare. Vad kommer härnäst? Bilverkstad, Frisör, båtuthyrning eller varför inte en kommunalt driven restaurang?

Kommuner ska driva kärnverksamhet till skattebetalarnas fromma. I många kommuner är det resonemanget helt logiskt. I Hallstahammar driver dock kommunen en camping, med kommunala bidrag och ger bidrag på 1,3 Mkr/år till en cateringverksamhet på Folkets Hus som med stödet konkurrerar med andra näringsidkare på orten och nu vill vänsterpartiet att Hallstahammars kommun ska börja med cykeluthyrning.

Västerpartiet i Hallstahammar är inte bara ute och cyklar, de borde ta sig en ordentlig funderare på sitt uppdrag som politiskt parti och istället ta sitt ansvar som majoritetsföreträdare och koncentrera sina krafter på det som är kommunens egentliga uppdrag – kärnverksamheten.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...