torsdag 31 december 2009

Nyårslöfte

Häromdagen fick jag frågan av VLT vad mitt nyårslöfte inför 2010 är. Idag publicerades löftet i VLT tillsammans med ett stort antal andra personers löften inför det nya året.
Mitt eget löfte inför 2010 är:
"Att göra allt jag kan för att sätta Hallstahammar på kartan som en framgångskommun där ännu fler vill leva, bo och verka".

Nu är det inte långt kvar och jag riktigt längtar efter att komma igång...
Gott nytt år på er!

tisdag 29 december 2009

Insändare om Hallstahem

Visst är det härligt med vinter och snö. I går var det varmt och idag är vi tillbaka på rejäla minusgrader igen. Fördelen med snön är att det blir lite ljusare ute och att man får lite extra motion av att skotta. Dessutom är det ju kul att åka pulka och skridskor- vilket jag och barnen gör dagligen. Det är härligt med jullov!

Fast jag måste ju erkänna att det kliar lite i fingrarna också. Har svårt att inte tänka på jobbet eller politiken. Då är det ju kul att vi igår fick in vår insändare om Hallstahem i VLT.

I budgetdebatten den 21 dec påtalade jag oklarheterna om hur Hallstehem bidrar med 2Mkr i anpassningsprogrammet. Det framgår inte i handlingarna och jag tycker inte att jag fick några tydliga svar i debatten heller.

VLT skrev om budgetdebatten den 22 dec. Kul att bli citerad även fast det inte var ett helt korrekt citat. Hallstahem gick inte med 28Mkr i vinst, de har ett eget kapital på 28Mkr. Och precis som Bamse brukar säga - är man stor och stark måste man också vara snäll. Men ändå...
Svaren på hur Hallstahem bidrar med 2Mkr uteblev!

I övrigt var det en kul debatt i fullmäktige där mycket kom att handla om ideologi, en ideologi som vi lugnt kan konstatera skiljer oss åt rejält. Jag tror kommunalrådet sa att det var ett krondike som skiljer oss åt men det måste nog till mer än så.... Vi skiljer oss åt rejält och det känns bra att kunna påvisa det inför kommande valår 2010.

lördag 26 december 2009

God Jul

God Jul önskar jag er alla! Nu tar jag några dagars jullov för skridskoåkning, pulkabacke och lugn och ro med barnen.

måndag 21 december 2009

LOV- lagen om valfrihetssystem

Idag är det budgetdebatt i fullmäktige och jag har i helgen suttit och förberett olika inlägg som jag vill föra fram i talarstolen. Det är kul men ibland svårt att få till det, man vill ju säga nå´t bra och ändå vara tydlig så alla förstår vad man menar. Och så vill man ju vara lite vass men ändå inte för vass osv. Tja, nu är i alla fall inläggen färdigslipade och det är bara att ladda upp för eftermiddagen. Träning ger ju färighet heter det och jag tänker träna.

En av de delar som jag kommer att beröra i eftermiddag är Valfrihet. Som Folkpartist och liberal tycker jag att den enskilda människans möjligheter till olika val är oerhört viktigt. Därför blev jag lite glad när jag nu på morgonen såg en annons från Västerås stad i VLT- "Informationsmöte kring LOV för dig som vill bli leverantör kring LSS, ledsagningsservice för funktionshindrade." Västerås har kommit mycket längre än vi i Hallstahammar kring valfrihet. Man har valfrihet både inom barnomsorg, äldreomsorg och hemtjänst och inom kort då även inom ledsagningsservice. Varför kan vi inte utveckla valfriheten även i vår kommun? Vi har fått ett bidrag på 1,7Mkr för att undersöka möjlighetarna, men vad har hänt? Noll och inget.

Snart får vi väl skicka tillbaka pengarna till staten igen och det tycker jag vore väldigt synd. Jag vill införa valfrihetssystem i Hallstahammar och jag är övertygad om att det går att genomföra utan att äventyra den kommunala ekonomin. Jag tror i stället att ett införande av LOV kan stärka kommunen, öka kvalitén, ge nöjdare kunder samtidigt som vi kan utveckla det lokala företagandet - ett annat av de områden jag tänker beröra i eftermiddag.
Håller tummen för en lyckad dag!

fredag 18 december 2009

Budget 2010

På måndag är det äntligen dags för budgetdebatt i fullmäktige. Vi är, som vanligt lite sent ute i Hallstahammar. Enligt grundplanen ska budgeten behandlas på november men det är väl mer regel än undantag att det sammanträdet flyttas fram till december. Nu blir det alltså ett heldagssammanträde den 21 dec då detaljbudgeten för 2010 och ramar för 2011/2012 ska klubbas igenom. Det är inte många dagar tillgodo innan året är slut...
Precis som i våras har Allians för Hallstahammar (FP, C, M och KD) gjort ett eget motförslag till budgeten. Man kan summera motförslaget med att vi har en hel del olika åsikter framför allt inom följande områden:
  • "Anpassningsprogrammets" fördelning

  • Kommunal upphandling/konkurrensutsättning/utmaningsrätt

  • Tekniska nämnden

  • Barn och bildningsnämnden (skola, förskola, kultur och fritid)

  • Öppenhet

  • Valfrihet och slutligen

  • den kommunala investeringsbudgeten

Hade vi haft majoritet idag hade vi haft en annan fördelning av "anpassningsprogrammet". "Anpassningsprogram" är ett finare ord för besparingar. Hallstahammars kommun ska spara 20 Mkr 2010.

Vi hade sparat 1Mkr mindre på både barn och bildnings- och socialnämndens verksamhet och i stället sparat mer på tekniska nämnden. Tyvärr drev majoriteten igenom sina egna besparingsramar i våras och det är de som nu gäller när vi ska fördela pengarna på måndag.

VLT som skrev om vårt motförslag häromdagen, har blandat samman tekniska nämnden med invetsreringar i avloppsnätet. Avloppsinveteringen ingår i investeringsbudgeten, inte i tekniska nämndens budget 2010. Det vi vill är att göra om tekniska nämnden till en beställarnämnd, konkurrensutsätta och införa utmaningsrätt för de verksamheter som är möjliga att utföras av någon annan än kommunen. Det är vi övertygade om skulle öka kvaliten, utveckla valfriheten och spara pengar för skattebetalarna i kommunen. Pengarna vi sparar på tekniska sidan vill vi i stället lägga på de kommunala kärnverksamheterna vård, skola och omsorg.

På måndag ska närmare 715Mkr fördelas. Spännande, svåra och viktiga beslut väntar! Hallstahammar kan bättre - det vet jag och Alliansen har de bästa förslagen på hur! Nu gäller det att ladda inför debatten och det är precis vad jag tänker göra. Rapport om hur det gick kommer på tisdag.

torsdag 17 december 2009

Ny skollag

Efter två dagar på konferens med jobbet försöker jag läsa ikapp tidningar och e-post. Det tar en liten stund. Är glad över att min insändare angående skolresultat kom in i VLT i går. Vi hade även fått med en liten notis om vår Allians budget och jag hoppas att det snart kommer mer på det temat. Mer om budgeten lovar jag att skriva under morgondagen.

Det mest uppseendeväckande som hänt tycker jag dock är den nya skollagen som Jan Björklund presenterat. Det är en modern skollag för kunskap, valfrihet och trygghet.

En del i skollagen handlar om att man inte får fastanställa lärare utan behörighet. Det tycker jag är bra. Dels tycker jag det höjer statusen för de som faktiskt är utbildade och dels så tror jag att behöriga lärare är en av pusselbitarna för bättre resultat i skolan. Jag är väl medveten om att det finns lärare som inte är behöriga som är jätteduktiga - de ska stöttas för att avsluta sin examen genom tex lärarlyftet. Duktiga, välutbildade och engagerade lärare är otroligt viktiga och de ska vi ha fler av!
En annan del i skollagen handlar om ökade rättigheter av stöd och hjälp för elever som inte klarar målen och en tredje del handlar om att friskolorna ska ha samma regler som kommunala skolor.Friskolor måste tex ha skolsköterska, bibliotek och SYO konsulent, något de tidigare inte behövt.
En bra skollag tycker givetvis jag som Folkpartist. Nu ska jag läsa in mig på detaljerna och fundera över vad de kan innebära för oss i Hallstahammar.

onsdag 16 december 2009

måndag 14 december 2009

Luciafirande och företagande

I går var det luciafirande för hela slanten. Jag och barnen besökte
Stora Ekeby Ridklubbs lucia med julmarknad och hästuppvisningar. Det var som att återuppliva gamla minnen från tiden som ridlärare, fast från läkraren och barnen var överlyckliga för ridtur och fiskdamm.

Idag är det nya utmaningar som står för dörren.
Jag och Agneta Berliner ska idag träffa Företagarna i Hallstahammar och diskutera företagsfrågor. Det ska bli mycket intressant och förhoppningsvis givande för oss alla.
Vad Folkpartiet tycker i företagarfrågor kan du läsa här. "För att det ska finnas jobb att gå till måste Sverige ha många engagerade företagare." Detsamma gäller givetvis i Hallstahammar. Vi har en väg att vandra på SKL´s företagarranking och det ska bli intressant att höra vad Företagarna själva vill att vi ska arbeta för i kommunen och på riksdagsplanet för att företagarklimatet ska förbättras.

Jag och Jenny Olsson har tidigare skrivit insändare i ämnet. Vi får se om vi är inne på rätt spår - att attityden är otroligt viktig.

fredag 11 december 2009

Det man lyser på växer

Citatet hittade jag i gårdagens nummer av Dagens Samhälle. På ledarsidan uppmanar man att "Lära av de bästa". Det handlar ännu en gång om skolresultat, elever och lärare. Precis som växter- växer av att solen lyser på dem växer den som får uppmärksamhet.

Jag kopplar genast ihop resonemanget med en föreläsning jag var på i går. Det var UNIONEN som arrangerade en föreläsning för chefer som hette "Visionärt ledarskap".
Föreläsare var en av deras coacher Nina Karlsdotter. Hon berättade att ledarskap för henne handlade en hel del om att "Hitta sin livsuppgift". Hon ställde sedan frågan till oss - Vad är din livsuppgift? Hugger du i sten eller bygger du en katedral?

Jag tror det är viktigt att veta vad man vill - att ha en vision. Jag bygger definitivt en katerdral och för att göra det sätter jag fokus på det som är viktigt. Jag försöker alltså fokucera på sådant som gör att jag når min vision och det gör att jag varje dag kommer närmare och närmare. Det gör det också enklare att välja. Allt är ju så roligt, man vill ju göra allt... men vad är det som för mig närmare visionen?

För att nå min vision behöver jag alltså lära av de bästa och lysa på det som är viktigt.

Nina tog också fram ett annat citat i går: "En ledare är ett föremål som överför ljus, kraft och värme". Citatet kommer från Carl-Fredrik Bennet och handlar igentligen om fysik men fungerar lika bra in på mänsklig ledarskap.

Min förhoppning är att vara just en sådan ledare som genom mitt engagemang och genom min vision överför ljus, kraft och värme som i sin tur utvecklar Hallstahammar mot dess vision "I storstadens närhet".

Min egen vision? Majoritet i Hallstahammar, med mig i täten, så klart!

PS: Har ni idéer om hur man kan uppmärksamma goda förmågor/personer/saker i Hallstahammar och få dem att växa ännu mer, eller hur vi kan lära av de bästa - är ni hjärtligt välkomna att höra av er anna.lundberg@liberal.se

torsdag 10 december 2009

Budget 20010

Idag justeras kommunstyrelsens protokoll från måndagen och budgetförslagen för 2010 blir därmed officiellt.

I majoritetens budget finns dock en del oklarheter. Största oklarheten som jag ser det är hur Hallstahem bidrar med 2 Mkr i anpassningsprogrammet. Jag kan inte hitta något svar på det i Mål och budgethandlingarna. Är man snäll kan man kanske hävda att oförändrade hyror 2010 bidrar till den kommunala ekonomin men det kan omöjligt vara allt.

Hallstahem´s saneringsprogram kostade skattebetalarna i Hallstahammar årskilliga miljoner, miljoner som innevånarna i Hallsta bekostat med sina skattemedel. Dessutom kostar det kommunen 3Mkr ytterligare varje år då räntor och amorteringar på lånet för saneringsprogrammet ska betalas. Jag undrar vad slutnotan kommer att hamna på när man räknar ihop alla år...

Hallstahem är ju ett kommunalt bostadsbolag och för att få till ett bidrag till den kommunala ekonomin från det hållet krävs förändringar i ägardirektiven. Det vill tydligen inte majoriteten genomföra och därför kommer bolaget även i framtiden belasta den kommunala ekonomin med 3Mkr/år. De pengarna hade kunnat användas till annat - vård, skola och omsorg tex. Eler varför inte till VA nätets miljoninvesteringar.

Läs Alliansens motförslag till budgeten - här!

onsdag 9 december 2009

Avlopp - inte bara en skitsak del 2

I gårdagens VLT kunde man läsa om "Höjda avgifter för bättre vatten". Det handlar om vatten- och avloppsnätet i kommunen som behöver en jätteinvestering för att få ordning på det kraftigt nedgångna VA nätet.
"Det finns säkert sexigare saker att lägga pengar på som politiker" sa en tjänsteman på måndagens KS sammaträde där frågan behandlades. Jag kan inte annat än att hålla med! Det är mycket roligare att investera i kärnverksamheter eller sån´t som liksom syns, ovan mark.

Men nu är det absolut nödvändigt att investera i VA nätet. Som relativt ny i politiken undrar jag hur det kommit sig att underhållet är så eftersatt, varför man envisas med att göra så mycket i egen regi i stället för att upphandla tjänster och få ner kostnader samt varför man inte skrivit av det gamla VA nätet i tillräcklig takt. Svaret är nog säkerligen just det, att inte är så himla sexigt. Man har helt enkelt prioriterat annat och hållt tummarna för att just VA nätet ska hålla, ett tag till. Nu kan man helt enkelt inte chansa längre och vi får de kommande åren (investeringsperioden är låååång) sota för det.

tisdag 8 december 2009

Bra styrning ger bra skolresultat

Ännu en gång är det bevisat - Bra styrning ger bra skolresultat. SKL, Sveriges kommuner och landsting har i en studie kartlagt vad som förenar framgångsrika skolkomuner och kommit fram till att "en hög ambition med skolan och en strävan att alltid bli bättre" är framgångsfaktorerna.

I punktform tar man också fram:
  • Bra ledare
  • Kompetenta lärare
  • Höga förväntningar
  • Att man tar reda på hur det går (systematisk uppföljning)

Har de läst min blogg?
Det är precis det här vi måste få till i Hallstahammar.

fredag 4 december 2009

Kommunal budget

Nu börjar det på allvar dra ihop sig till budgettider på den kommunala sidan. På måndag kommer 2010 år detaljbudget upp på kommunstyrelsens bord under ett heldagssammanträde. I går hade vi därför en dragning inför budgeten med tjänstemän från kommunen.
Det var en givande kväll med en hel del information vi har användning av inför budgetarbetet.

Glädjande för Hallstahammar är att befolkningen ökar. Den 1 november, som är ett viktigt datum i dessa mätningar var vi ca 15 125 st innevånare i Hallstahammars kommun. Anledningen att det är viktigt att varje person är "värd" ca 45 000:- för kommunen. På den negativa sidan är att skattekraften minskat med 33Mkr sedan nov/dec 2008. Som motvikt till den minskningen har vi fått 16 Mkr i tillskott från regeringen men det är ändå tufft att få ihop den ekonomiska ekvationen.

S och V presenterade därför i höstas ett anpassningsprogram på 20 Mkr för att komma tillrätta med ekonomin. Vi var inte helt överrens om programmet. S och V vill spara 3% enligt "osthyvelsmetoden" - alla verksamheter ska spara 3% och inom Alliansen ville vi prioritera vård, skola och omsorg som vi helt enkelt gav 2Mkr extra och i stället drog ner på tekniska sidan. I vilket fall som helst landar nu S och V´s budgetförslaget på rätt sida om balanskravet men som det nu ser ut, med det förslag de lagt, tror jag att man måste komma med ytterligare "anpassningsprogram" redan i vår om man ska klara 2011.

Det går snabbt neråt och nu gäller det att vara klok för att inte åka på kostsamma bakslag. "Bandyklubbssyndromet" brukar Christer Pallin, chefsjurist på RF kalla det. Nu gäller det att våga fatta beslut och fatta rätt beslut för att hejda farten i nedförsbacken. Jag är övertygad om att vi inom Alliansen har förslagen som för Hallstahammar vore rätt i dessa tider. Nu gäller det att prioritera kärnverksamheterna, öka kvalitén på dem och samtidigt minska våra många gånger höga strukturkostnader. Bättre kvalité till lägre kostnad helt enkelt. Ingen lätt uppgift, men det går, det är jag övertygad om och vi har förslagen på hur ;-)
Så håll ögonen öppna, snart kommer vårt motförslag!

Dörrknackning eller inte?!

I veckan som gick publicerade DN/Synnovate en undersökning som konstaterade att nästan 80% är negativt inställda till besök av politiker via dörrknackning eller telefonsamtal. Anledningen till undersökningen är säkerligen att just dörrknackning och telefonsamtal användes mycket i USA´s presidentvalskampanj och att många partier i Sverige tittat på och tagit intryck av de amerikanska kampanjmetoderna.
Själv har jag lyssnat på ett föredrag av Mathias Sundin, Folkpartist från Norrköping som varit i USA och jobbat ideellt med presidentvals kampanjen. Mathias mål är att slå svenskt rekord i dörrknackning, 10 000 dörrar ska knackas innan valet den 19 september 2010. På Mathias blogg hittar du en helt fantastisk reklamfilm om dörrknackning. Jag rekommenderar en titt. Jag skrattar själv gott bara av att tänka på den.
Mathias skriver en hel del om dörrknackning och hade häromdagen en insändare i Expressen på samma tema. Hans budskap till alla politiker är - "Sluta lata er och börja knacka dörr!" Jag lovar att ta dig på orden Mathias. Här ska knackas dörrar även i Hallstahammar!

tisdag 1 december 2009

Betygssättning

I dagens VLT kan man läsa om "Bristande livärdighet i gymansieskolans betygssättning" utefter en rapport från skolverket som publicerades i går. I VLT rapporteras om jämförelsen mellan några Västeråsskolors betygssättning och elevers resultat på nationella prov.
Resultatet av skolverkets undersökning kan sammanfattas med att vilken skola man går i och vilken lärare man har kan vara avgörande för betygen.
Det konstateras i studien att det är stora skillnader hur olika lärare betygssätter och att indikationen är att betygen inte sätts på likvärdiga grunder. En viktig förklaring som tas upp är att lärare troligen gör olika tolkningar av vad som krävs för ett visst betyg. Många lärare tycker också det är svårt att sätta rättvisa betyg. Glädjebetyg eller snälla G samt att man inte följer de nationella kursplaner som finns tas också upp som möjliga faktorer som påverkar betygsutfallen.

Jag tror inte att den bristande likvärdigheten i betygssättningen är något som bara förekommer i gymnasieskolan. Jag är övertygad om att samma sak förekommer även i grundskolan. I Hallstahammar hade vi för ett par år sedan problemet att eleverna presterade mycket bättre på nationella prov än vad de sedan fick i betyg. För att komma tillrätta med det problemet satsades bla på utbildning av lärare i betygssättning och idag kan vi inte se samma utpräglade problem inom grundskolan i Hallstahammar.
Jag är övertygad om att det är fortsatt viktigt att vi satsar på utbildning och stöttning av våra lärare så att de får rätt kunskap och förutsättningar för att kunna sätta rättvisa betyg. Kunskap om de nationella kursplanerna, läroplanen och vad som krävs för olika betyg är viktiga delar. Här behövs kontinuerliga diskussioner och utbildning för att det ska bli så rättvist som möjligt för eleven. Rektors roll som pedagogisk ledare är en del i uppföljningen och de medarbetarsamtal som genomförs med respektve lärare är ett tillfälle där betygssättning borde följas upp. Betyg ska vara så rättvisa som möjligt! Det hoppas jag att vi alla är överrens om.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...